Evropská komise otevřela cestu pro používání mobilů v letadlech

Brusel - Cestujícím na evropských leteckých linkách se otevírá cesta k používání mobilních telefonů na palubách letadel. Evropská komise stanovila pravidla, která mají harmonizovat a zjednodušit podmínky pro využívání mobilů v letadlech. Konečné slovo v jejich používání při letu budou mít aerolinie.

Očekává se, že první služby se začnou nabízet během tohoto roku, u některých společností už možná v horizontu týdnů. Otázkou však je, jaká bude jejich cena.    

Mluvčí komise Johannes Laitenberger změny nechtěl příliš komentovat. Připustil ale, že proti cenám za běžné hovory asi budou kvůli potřebným technickým úpravám hovory z paluby letadel dražší. Jde ale prý o věc trhu, takže to ukáže až čas a množství konkurence.    

„Mobilní telefonní služby za letu mohou být velice zajímavými novými službami, zejména pro ty, kdo cestují služebně a potřebují komunikovat, ať už jsou kdekoli a cestují kamkoli. Pokud však budou zákazníkům účtovány příliš vysoké ceny, služby se nespustí,“ podotkla eurokomisařka Viviane Redingová.    

Náklady spjaté se spuštěním mobilní komunikace ve vzdušném prostoru budou padat převážně na bedra poskytovatelů služeb, tedy na aerolinky. Komise slibuje, že bude výši a transparentnost účtovaných poplatků velmi bedlivě sledovat.    

Princip telefonování z paluby letadel bude o něco složitější než klasické volání. Telefony cestujících se budou propojovat s palubní sítí mobilních telefonů, která bude spojena se zemí pomocí satelitů. Zabrání se tak tomu, aby se telefony spojily přímo s pozemní mobilní sítí. To má zajistit bezpečnost letounu i to, že nebude narušen provoz pozemních sítí.     

Neznamená to však, že telefony si člověk nebude muset vůbec vypínat. Bude tak muset učinit při startu a přistání (v letových úrovních pod 3000 metrů), případně při průletu pásmy turbulencí. Kapitán a posádka budou moci navíc službu kdykoli v případě nějakých problémů či rizik vypnout. 

Možnost využívat mobily v letadlech nabízí v rámci testovacích projektů několik aerolinek, například Air France. V plánu to mají i portugalské TAP či nízkonákladové Ryanair a některé britské společnosti.

Podle mluvčí ČSA Daniely Hupákové výsledky klientských průzkumů ukazují, že cestující mají zájem o využívání služeb SMS a přenosu dat, ale negativně hodnotí telefonování spolucestujících na palubě letadla. ČSA se zajímají i o využití připojení sítě přes satelit.