Internetem se šíří virtuální bible GodTube

New York - YouTube má novou konkurenci z Texasu. Evangelická verze populárního serveru, která byla spuštěna loni v srpnu pod názvem GodTube, nabízí 100 tisíc videí s náboženskou tématikou. Server, na jehož "uctivém vyznění" pracuje 40 zaměstnanců, teď získal od londýnské investiční společnosti GLG Partners 30 milionů dolarů. Měsíční návštěvnost už přesáhla dva miliony uživatelů.

Na první pohled je zde zřetelná podobnost s YouTube. Většinu videí tvoří parodie, je možné zde zhlédnout například skupinou metodistů upravený klip populárního amerického zpěváka a producenta Justina Timberlaka Sexy Back ve verzi s názvem Jesus Back (Ježíš je zpět). Vedle toho si uživatelé serveru mohou stáhnout například kázání nebo osobní vzkazy v pořadu pojmenovaném Zeď motliteb. Vlastní parodii tu má populární reklamní kampaň Mac vs. PC. Svůj prostor tu má také kreacionismus.

Šéf strategie GodTube Jason Illian pro britský Guardian uvedl, že společnost připravuje projekt komunitní sítě, která by měla propojit jednotlivé náboženské komunity po celém světě. Už teď nabízí server chat, posílání zpráv, diskusní skupiny a podobné služby. Vedle toho nabízí například služby virtuální Bible.


Jen ve Spojených státech se 240 milionů obyvatel považuje za křesťany a ti všichni jsou potenciálními uživateli. „Podcenili jsme žízeň po něčem smyslnějším na internetu," komentoval dosavadní úspěch stránek.
Web nabízí inzertní prostor církvím i běžným společnostem.