Skotský televizní průkopník Baird vynalezl také barevnou televizi

Londýn - První mechanická barevná televize byla veřejnosti předvedena 3. července 1928 skotským inženýrem Johnem Logiem Bairdem, který o dva roky dříve, v lednu 1926, předvedl členům Royal Institutu svůj vynález - černobílou mechanickou televizi. Experimentální vysílání mechanické televize pak začalo v září roku 1929 na vlnách BBC. Barevně se ve Spojených státech vysílá od padesátých let, v západní Evropě do roku 1967. V Čechách a na Slovensku si mohli diváci první barevnou televizi zapnout v roce 1973.

Z počátku se mechanické vysílání střídalo s elektronickým vysíláním firmy EMI. O několik let později však díky své větší kvalitě získal převahu elektronický systém a mechanické vysílání zaniklo. Baird však ve svých pokusech nepřestával a v roce 1944 představil první barevnou elektronickou televizní obrazovku.

Ve Spojených státech byl první systém barevné televize schválen v roce 1950 a vyvinula jej CBS. O tři roky později americká FCC (obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) souhlas stáhla a dala přednost konkurenčnímu, plně elektrickému systému společnosti RCA. Podle vedoucího vysílací techniky ČT Karla Trpáka je tedy za vznik barevné televize možné považovat právě až rok 1953. Druhou zemí, která zavedla pravidelné barevné televizní vysílání, byla Kuba a následně Japonsko. Přechod na barevnou televizi byl v USA ukončen v roce 1956, v Evropě se pravidelné barevné vysílání objevilo až po dlouhých jedenácti letech.

V Československu začalo první pravidelné zkušební veřejné vysílání černobílé televize 1. května 1953. Barevné vysílání se objevuje 14. února 1970, kdy se na Slovensku pořádalo mistrovství světa v zimních sportech a podmínkou byl barevný přenos - ten platil ale pouze pro zahraničí. Práce na barevném obraze přitom začaly již v polovině 60. let ve Výzkumném ústavu pro rozhlas a televizi (VÚRT). Čechoslováci ovšem mohli přijímat barevný obraz poprvé až v květnu 1973.

Vysílacím systémem pro barevnou analogovou televizi se stal v Československu francouzský systém SÉCAM, přestože českoslovenští vědci usilovali o anglický, jednodušší a praktičtější systém PAL. Kvůli dohodě Francie a SSSR jej ČSSR ovšem nemohla použít. Od SÉCAMu se ustoupilo až v 90. letech, kdy v PALu začala vysílat TV Nova.