Rádio Svobodná Evropa startuje vysílání z pražského Hagiboru

Praha - Rádio Svobodná Evropa rozbíhá své vysílání z nového zázemí na pražském Hagiboru. Náklady na stěhování a výstavbu nového sídla, které pojme 47 studií, počítače a digitální techniku se odhadují na 300 milionů korun.

Z útrob architektonické pevnosti Rádia Svobodná Evropa se v éteru ozval jako první hlas irácké redakce. Vysílání se při přesunu ze starého sídla nesmělo ani na vteřinu přerušit. „Přestěhovali jsme se, protože potřebujeme bezpečí. Pracují tady lidé z nedemokratických a nesvobodných zemí,“ vysvětluje prezident Svobodné Evropy Jeff Gedmin.

Redakce pracují za neprůstřelnými skly a speciálně tvrzenými zdmi. Kontrolou musí projít příchozí, auta i jídlo pro zaměstnance. Na Hagibor už přesídlilo i vysílání do Turkemenistánu, Uzbekistánu a Iránu. „Vím, že budova je zařízena proti teroristickým útokům, ale nemyslím na to,“ tvrdí ředitel Rádia Svobodný Irák Sergei Danilochkin. Bývalá redaktorka Svobodné Evropy Olga Kopecká-Valeská si však myslí, že ačkoliv je noví sídlo technicky dokonalé, zároveň je neosobní.


Kromě rádiových vln chce RFE spustit i projekt internetové televize. Podle Gedmina se však neplánuje vysílání do nových zemí. „Chceme prohloubit to, co děláme - dělat kvalitnější žurnalistiku. Také chceme mít širší publikum a doufáme, že budeme vlivnou organizací,“ dodává prezident.

Redakce Svobodné Evropy se kompletně do pražského Hagiboru přestěhuje na konci května. Poté se bude o vysílání starat 550 lidí. K 1. červnu se tak uvolní budova bývalého Federální shromáždění pro Národní muzeum, které sem přestěhuje svou administrativu. Z okolí vzápětí zmizí betonové zátarasy i policisté. „Jsou to mobilní prvky, které ve chvíli, kdy pomine bezpečnostní hrozba, bude možné demontovat,“ říká Jan Heroudek z pražského magistrátu.


Provoz na magistrále v okolí muzea se tak vrátí do původního stavu, alespoň do doby, než začne plánovaná stavba tunelu nad Václavským náměstím.

  • Rozhlasové studio autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/692/69132.jpg
  • Budova Rádia Svobodná Evropa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/297/29648.jpg