Vietnamci v Česku budou mít svou televizi

Praha - Vietnamská mediální společnost Viet Media a pražský mediální podnikatel Petr Vrabec chtějí založit televizi pro komunitu Vietnamců žijících v České republice. Viet Sen TV má nabídnout reportáže, zprávy i jazykové kurzy a pořady typu S Vietnamcem v kuchyni. Informoval o tom server iHNed.cz. Televize má odstartovat své vysílání na přelomu února a března. Rozjezd studia v Jesenici u Prahy má stát skoro čtyři miliony korun. Vrabec a Viet Media chtějí peníze z Evropského sociálního fondu a žádají o ně prostřednictvím ministerstva práce. Ještě ale nevědí, zda je dostanou.

V případě, že by EU peníze nedala, jsou prý společníci připraveni jít do
projektu na vlastní pěst. „Peníze bychom dali ze svého, start televize by se tím jen o něco oddálil,“ řekl Vrabec.

Oficiálně žije v Česku 60 000 Vietnamců, neoficiální odhady ale hovoří o 150 000. Viet Sen TV bude začínat jako internetová televize, která po rozkliknutí menu nabídne reportáž na přání. „Budeme začínat s týdeníky. Po roce bychom chtěli přejít na živé vysílání ze studia. Nejprve dvě hodiny denně, pak víc,“ řekl Vrabec.

Zhruba do dvou let by se podle plánů Viet Sen TV měla přesunout z internetu na kabel a na satelit. Vysílat se má střídavě ve vietnamštině i češtině, s titulky.