Portál i-legálně.cz po třech letech končí

Praha - Internetový portál i-legálně.cz, který se zabývá legálním prodejem hudby na internetu, dnes po více než třech letech oficiálně končí svou činnost. Aktuálně.cz to potvrdil jeho šéf a zakladatel serveru Petr Peřina. Zpráva o konci portálu nepřichází nečekaně, ale o několik měsíců dříve, než odborníci odhadovali. Důvodem je hlavně plánované spuštění obdobného projektu JetMusic.

Hudební vydavatelství oznámila, že od jara spustí projekt JetMusic. Jedná se o digitální databázi české hudby, která bude nabízet nejen online poslech zdarma, ale také možnost nákupu jednotlivých skladeb. Projekt už má své vlastní internetové stránky s doménou eu, na kterých se má brzy objevit digitální archiv stovek tisíc alb české populární hudby. Vybojovat si svou pozici na trhu nebylo přitom pro i-legálně vůbec jednoduché. Kromě Supraphonu a některých alb vydaných pod značkou Universal Music trvala zpočátku většina hudebních vydavatelství na ochraně prodávané hudby. Dohody se podařilo dosáhnout teprve vloni.

Petr Peřina pro iHned.cz:

„Ve chvíli, kdy po nás budou chtít vydavatelé peníze za staženou hudbu a sami ji budou nabízet zdarma, i-legálně.cz musí logicky skončit.“

Konec I-legálně.cz (zdroj: ČT24)

Český hudební trh v roce 2009 klesl na 490 milionů korun z předloňských 555 milionů, loňská čísla zatím nejsou k dispozici. Obrat se snížil nejen z prodeje hudebních CD, ale i digitální hudby, která v předešlých letech vykazovala růst. Tržby z digitální hudby se snížily z 29 milionů v roce 2008 na 21 milionů korun.Za meziročním poklesem trhu s digitální hudbou stojí podle Mezinárodní federace fonografického průmyslu především výpadek podílů z příjmu ze serveru YouTube a dramatický propad prodejů vyzvánění pro mobily.