ČT rozjede hybridní vysílání v roce 2012

Praha – Diváci České televize se už během příštího roku mohou těšit na vysílání obsahů pro hybridní televize - HbbTV. Jako první přijde na řadu nový HD teletext, na závěr se počítá s kompletním videoarchivem a vysíláním,  oznámil na konferenci Video Internet Forum šéf Nových médií ČT Milan Fridrich. Pokud budou chtít diváci využívat možností hybridní televize, budou si ovšem muset pořídit speciální set-top box nebo televizi s integrovaným přijímačem.

„HbbTV by mohli mít diváci ČT v příštím roce. Počítáme s tím, že set-top boxy půjdou na trh ještě letos, možná počátkem příštího roku. Do té doby budeme celý systém testovat, připravovat se, ale nebudeme vysílat kompletně do zdi. V tuto chvíli nemůžeme předvídat rychlost nástupu HbbTV, ale v Německu to mělo rychlý spád,“ podotkl Fridrich.

Nástup hybridních televizorů zatím brzdí několik faktorů. Jedním z nich jsou smlouvy, které na množství obsahů nepovoluje šíření na internetu. Dalším je vysoká cena hybridních OTT set-top boxů, které v současnosti začínají na šesti tisících korun. Podle Fridricha však zásadní je, že řada domácností už se vybavila přijímačem, a proto si v první fázi tuto službu vyzkouší pouze nadšenci. Rapidní nárůst tak očekává v době, kdy půjde o logický krok a přínos.

Šéf internetu televize Nova Pavel Krbec odhaduje, že diváci budou nuceni pořídit si nové boxy spíše až v době, kdy se u nás začne zavádět vysílání v normě MPEG-4. Poté budou diváci u přijímače hledat i něco navíc. Nova uvažuje například o implementaci webu Voyo+ do nových boxů, kdy by se filmy platily formou SMS.

Fridrich je naopak zastáncem poskytování lineárního i nelineárního obsahu zdarma, oboje je totiž vyrobené za stejné peníze koncesionářů: „Nemohu do budoucna vyloučit nějaký bonus zpoplatnit, ale to by muselo byt opravdu něco navíc. Základ by měl být určitě zdarma i na nové, internetové i mobilní platformě.“

Milan Fridrich
Zdroj: ČT24
Vydáno pod