Česká televize dětem: Sedm pilířů duhy

D jako dětský i D jako duha, pestrobarevný úkaz zasahuje do loga, podoby i programu ČT :D. Nabídka pořadů se opírá o sedm pilířů, díky nimž bude Déčko pro děti i jejich rodiče přehledné a v dobrém slova smyslu předvídatelné. ČT :D spouští vysílání 31. srpna; na co konkrétního se na obrazovce můžete těšit?

Jedním z pilířů, na němž si nový kanál velmi zakládá, je zábavné vzdělávání. Důležitý je v tomto případě přívlastek - tvůrci Déčka by se totiž rádi vyhnuli v pořadech viditelné, i když pravdivé nálepce „vzdělávání“, protože celkem správně předpokládají, že takový nápis má odrazovací účinek. Cílem je nenásilná „škola hrou“, která prolíná do různých typů pořadů.

"Zábavné vzdělávání je jedním z imperativů Déčka. Chceme se jím odlišit od ostatních, především komerčních stanic." /Petr Koliha, výkonný ředitel ČT :D/

Například spolu s Lovci záhad budou děti objevovat zákonitosti vědy, s Médi na cestách se seznámí se zajímavými českými místy a památkami, Mistr E je naučí základům etikety. Nejmenší děti se poperou s abecedou s pomocí Michala Nesvatby a jeho kamaráda Bafíka, jejich o něco starší kamarádi se mohou předvést jako Šikulové anebo, pokud s kutilskou zručností trochu zápasí, je snad zaujme modrý a moudrý klaun Moudronos. Ty odrostlejší se bude ČT :D snažit oslovit zabavním cyklem o logickém myšlení se sympatickým názvem Chytrost nejsou žádné čáry.

Upoutávka: Zábavné vzdělávání na ČT :D (zdroj: ČT24)

"Od tradičního partnera BBC jsme získali například cykly Andy a dobrodružství v přírodě nebo Nina a neurony, to nejzajímavější o tvorech kolem nás představí Hvězdy zvířecí říše. Odpoledne ve všední dny na nás kromě osvědčeného australského cyklu Věda je zábava  čekají dva cykly z dílny dětské odnože BBC: 60 zvířecích zabijáků a Děsivé dějiny," připojila některé ze zahraničních zábavně vzdělávacích pořadů Renata Jarošová, dramaturgyně Centra převzatých pořadů. 

Tahákem Déčka má být hraná tvorba, především původní seriály, které televize uvede při startu vysílání a v první polovině příštího roku. Oba vyprávějí o podivných rodinkách: Špačkových v síti času a příšerných Mazalech, kteří se musí vypořádat se sympatickými hradními strašidly.

Upoutávka: Hraná tvorba na ČT :D (zdroj: ČT24)

Původní animovaná tvorba se soustředí na večerníčky, kromě pokračování už zavedených hrdinů, jakými jsou Tarbíci či Štaflík a Špagetka, uspí děti i nové příběhy o Chaloupce na vršku, Bílé paní na hlídání či Nejmenším slonovi na světě. Večerníček se bude vysílat na ČT :D i na ČT2, do doby, než nový kanál bude mít stoprocentní pokrytí pozemního vysílání (v současnosti je to zhruba 85 % na území ČR). Ostatním programům Déčko navíc přenechá víkendové a vánoční pohádky.

Animace se ale neomezí jen na pohádky na dobrou noc, využívat ji ČT :D chce i k zábavě a vzdělávání dětí ve věku 8-12 let, tedy těch, které večerníčky už moc neberou. „Pro tuto cílovou skupinu původní animace příliš nevzniká. Přitom je poměrně dost zajímavých látek, například komiks Lucie Lomové Anča a Pepík. Chystáme i animovanou českou poezii,“ prozradila o připravovaných projektech pro starší děti dramaturgyně Kateřina Kačerovská.

Upoutávka: Animovaná tvorba na ČT :D (zdroj: ČT24)

Co zajímavého nabídne ČT :D ze zahraniční hrané a animované tvorby, přibližuje Alena Poledňáková, vedoucí dramaturgyně Centra převzatých pořadů: "Malí diváci budou moci vidět nová dobrodružství Včelky Máji, Pošťáka Pata, Prasátka Peppy, Kamaráda Timmyho nebo Ovečky Shaun, pro ty větší je připraveno nové pokračování Záhad Anubisova domu, animovaný seriál Avatar: Legenda o Aangovi či dnes již legendární Pán času." Zahraniční akvizice budou v počátcích tvořit 66 procent programu.

Naším prvotním kritériem je kvalita, nikoli pestrobarevná podpora trhu. Proto se také přednostně orientujeme na firmy, které se dlouhodobě tvorbou pro děti zabývají, spolupracují s osvědčenými tvůrci a svou tvorbu často opírají o rozsáhlé divácké výzkumy, o názory pedagogů, dětských psychologů a rodičů. Některé z nich jsou i provozovateli vlastních dětských kanálů (CBB C, CBeebies, KiKA), které jim poskytují okamžitou zpětnou vazbu. /Alena Poledňáková, vedoucí dramaturgyně Centra převzatých pořadů/

Se vznikem nového programu se malí diváci nebudou muset rozloučit s oblíbenými magazíny: Kouzelnou školkou, víkendovým Studiem Kamarád ani Planetou Yó. Novinkou budou lifestylové magazíny: Drakům v hrnci půjde nejen o vaření, Náš zvěřinec přizve ke sledování i domácí mazlíčky a Wifina přenáší vše, co zajímá děti od osmi do dvanácti let. Zábavní a soutěžní pořady zastupuje hitparáda Dé pětka a už osvědčené Bludiště.

A protože děti jsou tvorové zvídaví, ani jim ČT neodepře informační náskok v podobě zpravodajství, přesněji Zpráviček, plnohodnotné zpravodajské relaci pro děti, a publicistiky. Tu zastupuje pořad Tamtam, přinese dětem i rodičům tipy na výlety, zajímavé akce a aktivity.

Petr Kopecký, dramaturg Zpráviček: „Chceme dát dětem prostor, kde můžou zjistit, uvidět a pochopit, co se kolem nich děje.“

Z programu ČT :D
Zdroj: ČT24/ČT

ČT :D je velkou televizí v malém, proto i na Déčku dostane prostor oblíbený program mnoha tatínků - sport. A to jak v teoretické (týdeník o sportu, jehož moderátorem bude Aleš Valenta), tak v praktické (Hýbánky, Jóga pro děti) podobě. Cílem obou je děti motivovat k pohybu. „Rádi bychom děti do některých sportů zbláznili,“ přeje si výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Jednotlivé pořady budou mít v progamovém schématu své pevné místo, při skladbě programu je navíc brán zřetel na dvě cílové věkové skupiny: 4 až 8 let, anebo 8 až 12 let (některé pořady jsou určeny oběma). K lepší orientaci ve vysílání pomohou dětem i rodičům animované postavičky, které budou průvodci pořadů: například Venda Vandr a Kačka Brnkačka v Tamtamu nebo Decibelka v hitparádě.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Na tvorbě programu se podíleli samozřejmě tvůrci jednotlivých pořadů a také skupina odborníků DéčKolegium a pracovní skupina na ministerstvu školství. Svůj díl „práce“ ale odvedly i děti, pro něž koneckonců Déčko je - ČT je nechala vybrat název a také logo. Nejvíce se jim zamlouvalo duhové. "Naším snem je objevovat svět bezbřehé imaginace a legrace. Proto jsme jako hlavního průvodce vysíláním Déčka zvolili duhu, barevný levitující koberec, který děti dovede do světa jejich nové televize," podotýká k vizuálu jeden z jeho hlavních výtvarníků Daniel Špaček.

Duha ČT :D se poprvé objeví v sobotu 31. srpna, v šest hodin ráno. K vidění bude každý den do osmé hodiny večerní, kdy ji na stejném kanále vystřídá kulturní ČT art.

Spolu s televizním světem vzniká paralelně pro děti i virtuální svět. „Myslím, že v Čechách míst, které by děti nadchly a zároveň neukazovaly nic, co by neměly vidět, mnoho není. Vytváříme proto webové siamské dvojče televize, v němž se budeme snažit přiblížit zábavu i poznávání,“ představila dětský web vedoucí redaktorka Štěpánka Sunková. Spuštěn bude spolu s vysíláním ČT :D, tedy 31. srpna. Do té doby si ho „zabrala“ prázdninová soutěž. 

Vydáno pod