Více než dvě a půl miliardy korun pomůže české kultuře hlavně v regionech

Peníze z Národního plánu obnovy pomohou kultuře v Česku zejména v regionech. Dotaci, která činí celkem 2,6 miliardy korun, obdržela třicítka příjemců. Úspěšní žadatelé je využijí při rekonstrukci divadla, rozšíření služeb knihovny či přeměně památkově chráněné vily na kreativní centrum.

Podpora pro jednotlivé žadatele činí od 31 milionů po 200 milionů korun. Výzva spojená s dotací byla určena na rozvoj regionálních kulturních a kreativních center. Projekty musí být hotové do konce září 2025.

Pro zámek Ždár i vilu Čerych

Jednu z nejvyšších podpor ve výši přes 155 milionů korun dostal spolek Zámek Žďár na projekt s názvem Zámek Žďár – Kulturně kreativní centrum Vysočina. Zámek ve Žďáru nad Sázavou získal zpět po roce 1989 rod Kinských, kulturní programy se na něm konají dlouhodobě. V roce 2015 se rekonstrukcí bývalého pivovaru otevřelo interaktivní Muzeum nové generace. Expozice zahrnuje části věnované středověku a osidlování krajiny, rozvoji někdejšího kláštera a období baroka a současnosti.

Nadační fond Kaplicky Centre dostal téměř 40 milionů korun na projekt kreativního centra, které by mělo vzniknout v památkově chráněné vile Čerych v České Skalici na Náchodsku. Má nabízet prostor a kapacity pro vzdělávací akce i prezentaci volného a užitého umění. Spolupracovat chce s místními aktéry i třemi univerzitami a cílem je také rozvíjet příhraniční region.

Nejvyšší podpora míří do Kralup nad Vltavou

Nejvyšší podporu ve výši 200 milionů korun získalo město Kralupy nad Vltavou na projekt městského kulturního centra. Městská část Praha 3 dostala 188 milionů korun na projekt Dům tance, na němž spolupracuje s hlavním městem a společností Vize tance.

Městská knihovna v Praze dostala 90 milionů korun na projekt Kulturní a kreativní centrum Petřiny. Centrum se má stát laboratoří pro ověřování postupů pro další knihovny v Česku i pro studenty vysokých škol, zejména s pedagogickým či kreativním zaměřením. Žadatel slibuje, že prostor bude patřit popularizaci vědy i partnerům z akademické sféry i komerčních subjektů se zaměřením na hry či robotizaci.

Až 5,5 miliardy korun

Peníze z Národního plánu obnovy z fondu EU bude Česko rozdělovat do roku 2026. Plán vznikl ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. Česko by z něj mělo ve formě grantů získat téměř sto osmdesát miliard korun. Český kulturní a kreativní prostor může do roku 2025 získat 5,5 miliardy korun.

„Jde o mimořádný počin, protože taková finanční injekce znamená pro kulturní obec velkou šanci dalšího rozvoje. Díky této výzvě můžeme podpořit budování velkých kulturních a kreativních center na celém území Česka. Centra budou středobodem kulturních a kreativních aktivit regionu, propojí umělecký, podnikatelský i občanský sektor a zajistí další rozvoj potenciálu každého kraje,“ sdělil ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Národní plán obnovy pomůže kultuře v regionech (zdroj: ČT24)