Josef Kroutvor je laureátem Ceny Jaroslava Seiferta. Za vzpomínkové Poletování jednoho ptáčka

Josef Kroutvor je laureátem Ceny Jaroslava Seiferta (zdroj: ČT24)

Cenu Jaroslava Seiferta obdržel esejista, básník, prozaik a kunsthistorik Josef Kroutvor. Porota mu ji udělila za knihu Poletování jednoho ptáčka (vzpomínání a listování). Ocenění Kroutvorovi patří i s přihlédnutím k jeho esejistické tvorbě.

Osmdesátiletý Josef Kroutvor vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy filozofii, historii a dějiny umění. V září 1968 odešel do Francie, kde získal roční stipendium na univerzitě v Besançonu. Od sedmdesátých let pracoval v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, zaměřil se na dějiny plakátu, věnoval se i umělecké fotografii, designu, architektuře a sociologii kultury.

Počátkem devadesátých let přednášel dějiny plakátu a reklamy na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vedl rovněž v Uměleckoprůmyslovém muzeu oddělení užité grafiky a fotografie, kde působil až do svého odchodu do důchodu.

Žádné tlusté memoáry

Josef Kroutvor publikuje od roku 1969, v letech normalizace také v samizdatových a exilových periodikách, kam psal pod kafkovským pseudonymem Josef K. Z jeho rozsáhlého díla jsou známy eseje Potíže s dějinami, Praha, město ostrých hran či Šumava a Josef Váchal.

Sbírka esejů Potíže s dějinami, která vyšla v roce 1990, se ve čtyřech kapitolách zamýšlí nad osudem střední Evropy. Za knihu Chvála, pocty a rozpaky získal cenu Nadace Českého literárního fondu za literární dílo roku 2015.

Poletování jednoho ptáčka
Zdroj: Torst

Vzpomínkovou knihu Poletování jednoho ptáčka se Josef Kroutvor rozhodl napsat po řadě esejistických, uměleckohistorických a básnických děl. Své vzpomínky sepsal podobně, jako psal o jiných. „Nikdy nebyl a nechtěl být autorem obsáhlých monografií, tlustých svazků a vyčerpávajících studií,“ vysvětluje nakladatelství Torst. 

„Přestože Kroutvor nechtěl napsat 'velkou knihu pamětí‘, jeho vzpomínky jsou nabité mnoha důležitými historickými fakty a zalidněny desítkami významných osobností české i evropské kultury a společnosti. Vše je podáno se skromností a zdrženlivostí, stručně a velmi jemně. Kniha je doplněna souborem unikátních fotografií a reprodukcí kreseb,“ představuje Poletování jednoho ptáčka nakladatel.

Za vynikající slovesné dílo

Cenu Jaroslava Seiferta inicioval v roce 1986 ve Stockholmu jaderný fyzik a zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch. Udílí se za vynikající slovesné dílo vydané nebo jinak zveřejněné v České republice nebo v zahraničí v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní. Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každé dva roky 22. září, v předvečer Seifertových narozenin. Cena je spojena s odměnou sto tisíc korun.

Na seznamu laureátů jsou například Pavel Šrut, Ivan Diviš, Václav Havel, Ivan Martin Jirous, Jáchym Topol, Karel Šiktanc, Milan Kundera, Ludvík Vaculík či Miroslav Petříček.