Raději rekonstruovat než bourat. Den architektury otevře meteorologickou stanici i krematorium

Festival Den architektury, který ve skutečnosti trvá celý týden, se letos koná s mottem Nebourej, transformuj! Od 30. září do 6. října veřejnost upozorní na rekonstrukce historických budov, do kterých se podařilo citlivě vnést prvky moderní architektury. Pozornost věnuje i industriálním a sakrálním stavbám či nejnovějším budovám vystavěným s ohledem na životní prostředí. Připomene také odkaz architekta Josipa Plečnika. Hlavním dějištěm festivalu je Praha. Do Dne architektury se ale zapojilo i Brno, Ostrava, Opava, Zlín, Olomouc a další desítky měst v Česku a také na Slovensku.

„Poukazujeme na zdařilé rekonstrukce napříč republikou a na Slovensku. Chceme říct, že pokud je to jen trochu možné, měli bychom objekty zachovávat, rekonstruovat a dávat jim novou funkci,“ vysvětluje podtitul Nebourej, transformuj! ředitelka festivalu Marcela Steinbachová.

Letošní akce je věnována ekologickému, ekonomickému i etickému rozměru architektury a výstavby. Podle Steinbachové k takovému vnímání architektury lidi nutí i aktuální zdražování energie. „Brala bych současnou krizi i jako výzvu se zamyslet, jak budeme stavět v budoucnu,“ nabádá.

Architektura ve stovce obcí

Příklady rekonstruovaných staveb i těch, které berou ohled na životní prostředí, ukazuje Den architektury ve sto obcích v Česku i na Slovensku. V Praze se například otevře Palác Langhans, který získal ocenění Stavba roku 2003, nebo dům Na Skále v Truhlářské ulici, který byl transformován na volnočasové centrum.

Brněnská část zahrnuje zrekonstruovanou Tržnici na Zelném trhu či architektonickou procházku věnovanou minulé, současné i budoucí zástavbě kolem hlavního vlakového nádraží. V Hrušovanech u Brna pak pozve festival do vily Adolfa Loose.

Jinde v Česku bude k prohlédnutí zvířecí krematorium Věčná Loviště v Žižicích, kulturní centrum Telegraph v Olomouci či nově zrekonstruované budovy ostravských jatek, které nyní slouží galerii. Ve Strakonicích se zájemci podívají do opuštěného a nenáviděného i obdivovaného hotelu Bavor, v Kladně je na programu prohlídka Městského divadla přímo s autorem jeho rekonstrukce Davidem Vávrou.

Den architektury se koná ve stovce obcí (zdroj: ČT24)

„Podíváme se i na sever, kde je ve Vratislavicích vybudována nová knihovna, nebo na malé vodní elektrárny do horských oblastí,“ doplnila Steinbachová program mimo velká města. Z ekologicky šetrných novostaveb upozorňuje ředitelka na banku v Hradci Králové. „Pracuje i s vytápěním biotermálními vrty, má zelenou střechu s vysokými stromy,“ upřesnila.

Připomínka Plečnika a Šrámkové

Festival zároveň připomene osobnost architekta Josipa Plečnika, od jehož narození letos uplynulo 150 let. Plečnikovou nejvýznamnější realizací je úprava Pražského hradu. Napříč regiony vzdá festival poctu i české architektce Aleně Šrámkové.

„Podíváme se mimo jiné i do meteorologické stanice u Chebu nebo na most v Přerově. Ale i do některých jejích soukromých vil v Černošicích, Říčanech a Troji,“ zve ředitelka Dne architektury.

Festival je přístupný zdarma, na některé prohlídky je vzhledem ke kapacitě potřeba rezervace předem. Paralelně se koná také mezinárodní filmový festival Film a architektura. Promítání snímků nejen o architektuře se uskuteční v celkem 24 městech po celé republice, na Slovensku i v Berlíně.