Kvalitní příběh nemusí stát moc, můžeme konkurovat americké produkci, věří scenárista Baldýnský

Interview ČT24: Scenárista Tomáš Baldýnský (zdroj: ČT24)

Televize zasadila za uplynulý rok ránu filmovému průmyslu, pro obrazovky a displeje často vznikají technicky kvalitnější díla než pro plátna kin, říká scenárista a kreativní producent ČT Tomáš Baldýnský. Zároveň ale i televizní produkce čelí konkurenci streamování, kdy i jednotlivci mohou za zlomek ceny přilákat velká publika. Baldýnský věří, že české seriály mohou obstát, když budou vyprávět kvalitní příběhy, které mohou vyjít levněji než sekunda hollywoodského velkofilmu, řekl v Interview ČT24.

Uplynulý rok dostal podle Baldýnského filmový průmysl pořádnou ránu od průmyslu televizního. „Jsou zavřená kina a jak je vidět, tak Američané jim trochu přestávají věřit, takže začali i velké filmy dávat na streamovací platformy,“ zdůvodňuje scenárista. Kupříkladu produkční společnost Warner Bros. už dříve avizovala, že očekávané tituly jako Duna či čtvrtý Matrix dá v tomto roce k dispozici na webu současně s uvedením do kin.

Televize podle Baldýnského v době karantén a práce z domova zůstává pro mnoho lidí poslední věcí, která dává dni strukturu. „Televize je pro spoustu lidí hlavním pojítkem mezi nějakou tou realitou a bublinou bezčasí, ve které teď mnoho lidí z donucení žije,“ míní. Jelikož se zároveň lidé nemohou věnovat některým zálibám jako za normálních okolností, mají více času třeba na seriály, doplňuje.

Otázkou prý je, nakolik nynější drahé a náročné produkce obstojí v soutěži o divákovu pozornost s obsahem, který lze vytvořit za zlomek nákladů velkých projektů.

„Můžeme si vybrat, jestli strávíme dvě hodiny života tím, že se budeme dívat na něco, co stojí desítky milionů korun a pracovaly na tom desítky nebo stovky lidí, v Americe tisíce. Anebo jestli budeme koukat na to, jak jeden pán sedí u počítače, hraje videohru a mluví o tom, co zažívá. Pro spoustu lidí je ten pán zábavnější a zajímavější a možná i smysluplnější způsob, jak ten čas strávit,“ upozorňuje kreativní producent ČT na konkurenci platforem jako Twitch.

Jsme specifičtí, i s málem můžeme konkurovat Americe, věří Baldýnský

Věří ovšem, že diváci stále touží i po vyprávění příběhů, přičemž správné odvyprávění trvá a stojí peníze. Dražší produkce tedy bude mít své místo i nadále. „Je to vidět v Americe, tam je všechno pořád dražší a dražší – i v té televizi. Seriály poslední dobou začínají být dražší než celovečerní filmy,“ podotýká s tím, že filmové produkci se ta televizní přibližuje i technickou kvalitou, či ji dokonce překonává. Data navíc ukazují, že obliba seriálů stále roste, dodává Baldýnský.

Je přesvědčen, že Česká televize může nákladné zahraniční tvorbě konkurovat. Prostor vidí v tom, že tuzemská společnost ještě není zcela asimilována západoevropskou a americkou kulturou. „Pořád máme česká specifika. Je důležité mít národní identitu, která bude vidět v televizní tvorbě,“ tvrdí.

Kvalitní vyprávění také nemusí být nutně drahé: „Člověka nemusí zaujmout jenom tím, že tam má dvacet superhrdinů, kteří se navzájem perou, kdy jediná sekunda stojí tolik, co seriál České televize,“ glosuje.

Češi se nejvíc smějí sami sobě

O seriálu ČT Láska za časů korony, pod nímž je Baldýnský podepsaný, říká, že je to nejrychlejší seriál v českých dějinách. „Od nápadu to natočit do klapky to bylo okolo tří týdnů, včetně schválení, což normálně trvá tři roky,“ popisuje. Rychlosti prý pomohl i mladý tým, pro nějž nepředstavovala překážku práce s moderními technologiemi. Samotné natáčení následovalo po otestování celého štábu, s rouškami a změřenou teplotou.

Z tvůrčího hlediska je Baldýnský podle svých slov nejvíce ovlivněný britským humorem. Za mýtus považuje, že lze definovat humor český. Vedle právě populárních děl ovlivněných ostrovním humorem se totiž tuzemské publikum směje i „přesnému opaku“, kupříkladu Kameňáku. „Češi se víc smějí, když poznají, že je to o nich. Americké sitkomy jsou možná lepší a jejich funkčnost – ‚smíchovost' – je vyšší, ale myslím, že Čecha víc pobaví, když pozná souseda, tím je to český humor,“ uvažuje scenárista.