Festival Mene Tekel připomene únor 1948 a zaměří se na odkaz George Orwella

V Praze začíná týdenní festival proti totalitě Mene Tekel. Zájemcům nabídne tematické výstavy, projekce filmů či rozhovory s pamětníky. Jako hlavní téma letošního 14. ročníku zvolili organizátoři Memento George Orwella. Festival Mene Tekel se koná vždy v týdnu kolem 25. února, kdy v roce 1948 převzala moc Komunistická strana Československa.

Tak jako v minulých ročnících i letos nabídne festival Mene Tekel několik tematických výstav. V ambitu kláštera Panny Marie Sněžné to bude projekt Cesty ke svobodě složený z částí nazvaných Příběhy 20. století, Železná opona v nás, Cesty ke svobodě a T. G. M. to nikdy nebude mít lehké.

V pražské Městské knihovně bude k vidění retrospektivní výstava Mene Tekel ve fotografiích a loňské úmrtí ředitele festivalu Jana Řeřichy připomene výstava na Právnické fakultě Univerzity Karlovy nazvaná Jedenáctkrát divadlo faktu.

Na programu festivalu jsou také filmové projekce. Bude mezi nimi i premiéra dokumentu režiséra Václava Müllera Projekt Orwell aneb 2 + 2 = 4? Jeho uvedení se zúčastní britská spisovatelka Masha Karpová, která je specialistkou na dílo spisovatele Orwella, autora antiutopických románů 1984 a Farma zvířat.

Rozhovory, přednášky i debaty

Festival budou provázet rozhovory s pamětníky o prožitém bezpráví, přednášky historiků a debaty s autory. Jako každý rok uctí pochod studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad z 25. února 1948.

Mezinárodní projekt Mene Tekel pořádá spolek Umění bez bariér. Smyslem akce je především připomínka odkazu obětí nacismu a komunismu. První ročník se konal v roce 2007. Svým názvem festival odkazuje k Bibli a proroctví o zodpovědnosti každého člověka za své činy.

Ke vzpomínání se připojí i Senát

Blížící se 72. výročí převzetí moci Komunistickou stranou Československa v pondělí připomene také Senát. Jeho výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost pořádá ve spolupráci se spolkem Mladí demokraté seminář o zločinech komunismu.

Oběti komunistického režimu den před výročím únorového převratu uctí také pietní setkání u památníku obětem komunismu na pražském Újezdě. Na Staroměstském náměstí chystá iniciativa Bez komunistů.cz výtvarný happening Pohřeb zkrvavených rukou komunismu.

Dočasná pamětní deska připomíná Jana Zajíce
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Už v pondělí si lidé připomněli památku Jana Zajíce. Dočasnou pamětní desku odhalili na domě s číslem 39, kde se osmnáctiletý student 25. února 1969 demonstrativně upálil. Chtěl tím vyjádřit nesouhlas s nastupující normalizací a pasivitou veřejnosti.

Na plaketě si mohou lidé přečíst například báseň, kterou Zajíc složil Janu Palachovi, nese i připomínky jeho dopisů adresovaných blízkým a veřejnosti, Zajícovu fotografii či novinový snímek z jeho pohřbu. „Nejsme napojeni na žádnou iniciativu, Zajíce jsme začali připomínat proto, že si myslíme, že je upozaděn. Jeho a Palachova oběť přitom byla stejná,“ řekl za organizátory Josef Maraczi.