Klip týdne: S Numbers představují Mydy (Rabycad) svou transformaci a nový směr

Jsou digitální friends skuteční přátelé, pragmaticky kalkulující obchodníci s emocemi nebo voyeuři? Odpověď nejen na tyto otázky se snaží nalézt Mydy (Rabycad) ve své novince Numbers.

Je digitalizace a virtualizace našich životů ta správná cesta? Lze lidi a jejich vzájemné vztahy měřit jen počty lajků, sdílení a sledujících na sítích? Na tyto otázky, charakterizující dnešní digitální dobu, se snaží nalézt odpověď česká elektropopová senzace Mydy (Rabycad).

Na albu Numbers, které vyslali před pár týdny do světa, najdeme nejen další muzikantský posun, ale posluchači ocení jistě i pohled kapely na stávající realitu, kdy už hudba dávno není jen o kvalitních písničkách, ale i o neustálé sebeprezentaci. V osmi písních na desce analyzují dobu, ve které se úspěch umělců měří na základě počtu palečků a srdíček na sociálních sítích a společenský status definuje cifra a počet nul na bankovním účtu.

„S deskou Numbers přichází nová kapitola téhle kapely. Od poslední desky se v nás nahromadila spousta emocí a poznatků a zjistili jsme, že chceme dělat věci jinak, než tomu doposud bylo. Album je tedy krokem jiným směrem víc, než tomu bylo kdy dřív,“ říká producent a klávesista Nèro Scartch.

Klip je dílem autorsko-produkčního tandemu Nino Zardalishvili & Oliver Beaujard z Bao-bab a byl natočen v dekadentní lokalitě bývalého Discolandu Sylvie, jež podtrhuje nejednoznačnost a napětí, které v písni Numbers můžeme nalézt. Kapela jej vydala jako pozvánku na svou zatím největší a nejnáročnější show ve Foru Karlín.

Koncert, kterým za doprovodu předkapely N.O.H.A. Mydy Rabycad vykročili do nové tvůrčí etapy, se uskutečnil 22. listopadu a kromě křtu nového alba na něm hudebníci oznámili, že jde zároveň o jejich poslední koncert. Nově totiž budou vystupovat pouze pod jménem Mydy.

Mydy (Rabycad) je česká hudební skupina z Prahy vzniklá v roce 2012. Hraje fúzi electroswingu a dalších stylů elektronické hudby, kterou sama nazývá glamtronic. „… jde o zábavný, chytlavý ale přitom propracovaný a inteligentní electropop s řadou odkazů na různé retro styly.“
Podle jejich slov v sobě glamtronic spojuje dva hlavní prvky, kterými se skupina vyznačuje. Jedním je „glam“ s odkazem na velkolepost a prezentaci glamových kapel 80. let ztělesněnou například ve filmu Velvet Goldmine a druhým je mix současné elektronické hudby.
Teprve jako druhá česká kapela v historii vystoupili na festivalu Glastonbury v Anglii.
Po vydání alba Numbers a koncertu v pražském Foru Karlín 22. listopadu 2019 kapela změnila název a nyní vystupuje pod jménem Mydy. 

Členové:
Žofie Dařbujánová
Mikuláš Pejcha
Nèro Scartch
Jan Drábek
Tomáš Konůpka
Ondřej Slánský

Diskografie:
Let Your Body Move, 2013
Glamtronic, 2015
Just Dance, 2016 – singl
M.Y.D.Y., 2017
Live at Colours of Ostrava, 2018
Numbers, 2019

Zdroj: Wikipedia

Mydy
Zdroj: ČT24/Roman Černý/Mydy