Co je to sklo? Křehkost embrya, společné sukulenty i glycerinové vztahy

Kudy se ubírá nastupující generace uměleckých sklářů, napovídá aktuální výstava v pražském centru DOX. Svou tvorbu tu představují vítězové a účastníci desátého ročníku mezinárodní soutěžní přehlídky Stanislav Libenský Award. Přihlásit se do ní mohli vysokoškoláci z celého světa, kteří závěrečné práce tvořili ze skla.

Na třítýdenní stáž pro vítěze do sklářské školy v USA nakonec pojede čínský umělec Yunxiao Wang. Ten zaujal svým dílem nazvaným Projekt sukulenty – individuální rozmanitost.

Porota ocenila hlavně sociální rozměr jeho práce. Wang vytvořil ze skla desítky drobných květináčů se sukulenty, tedy rostlinami, které se dovedou „zásobit“ vodou. Různobarevná díla ale nedělal sám, barevné sklo nechal sypat do formiček stovku dalších lidí, kteří tak v sukulentech zanechali individuální otisk. „Převedl sklo jako komunikační nástroj. Sklo nás může spojovat,“ chápou postup čínského umělce porotci. 

Gratulace k druhému místu směřuje do Francie za Judith Rouxovou. „Co je to sklo? Odrazy, stíny a v případě umění Judith Roux velmi zajímavá kombinace linií a architektonických struktur,“ popisuje její dílo Na cestě porota.

Jako třetí se umístil americký umělec Eric Hess. Jeho práce s názvem Křehké zachycuje křehkost a pomíjivost života. „Představil ledovou kostku, v níž je skleněné embryo, které se každou chvíli roztříští, až led roztaje – a zbyde jen záznam, který tady pořizujeme,“ vysvětlil jeden z porotců, Milan Hlaveš z Uměleckoprůmyslového musea.

Talenty uměleckého sklářství na výstavě (zdroj: ČT24)

Porota udělila také zvláštní ceny dvěma slovenským umělcům. Ján Mýtny jr. zaujal dílem Myšlení jako součást přírody.  „Objekt Vztahy od Pavola Barkóciho z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě kombinuje broušené a lepené sklo, dokonalou práci s glycerinem,“ doplnil druhou oceněnou práci Milan Hlaveš.

Díky soutěži se ale v jednom prostoru sešla díla mladých umělců ze 17 zemí. Z dvaatřiceti vystavujících pochází devět z Česka. Tvorbu všech si je možné v DOX prohlédnout do 19. ledna.