Poslední Harry Potter česky vyjde 31. ledna

Praha - Poslední díl knižní série o čaroději Harry Potterovi vyjde česky 31. ledna. Tomu, aby nakladatel stihl knihu dodat na předvánoční trh, bránila dlouhá licenční jednání. Kniha o více než 600 stranách vyjde v nákladu asi 200 tisíc kusů na ekologicky šetrném papíře. Nakladatelství Albatros jako výhradní vydavatel knih Joanne Rowlingové se spisovatelkou jedná o její návštěvě při uvedení české verze závěrečného titulu.

Knihu, která vyšla v Británii v červenci pod názvem Harry Potter and the Deathly Hallows, přeložil Vladimír Medek a nazval Harry Potter a relikvie smrti. Medek už přeložil několik předchozích dílů. Knihu měl k dispozici tradičně až poté, co vyšla anglicky a s nakladatelem si stanovil termín dokončení překladu i redakčních prací do konce října. „Byla to práce zajímavá, náročná i trochu nostalgická,“ řekl Medek.

To, že kniha vyjde až v lednu a poté, co již jinde překlady vyšly, způsobila podle ředitele Albatrosu Michala Krejčího dlouhá licenční jednání. Agentura zastupující autorku je jen jedna a jedná s mnoha partnery. Komu dá přednost, rozhoduje podle atraktivity toho kterého trhu a německý či francouzský má vzhledem ke své velikosti před českým při této logice přednost. Český překlad tak bude podle Krejčího pro děti dárkem za vysvědčení.

Sedmý díl podle Medka „nabral grády“, autorka musela všechno uzavřít, kniha je plná děje a překvapivých odhalení. I podle Medka asi další pokračování příběhů již nebude - Rowlingová podle něj v knize nenechala žádný prostor, aby mohla přistoupit k pokračování.

Kniha vyjde v jediné verzi ve stejném formátu jako předchozí díly a v rozsahu 632 stran. Vzhledem ke zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u knih v roce 2008 z pěti na devět procent a většímu rozsahu knihy stanovil nakladatel doporučenou cenu 549 korun.

Albatros se snažil zabránit tomu, aby někteří knihkupci prodávali knihu dříve, než je stanovený termín, či za nižší cenu. Předčasnému prodeji by měla zabránit i distribuce. Předchozí díly rozvážely knihkupcům distribuční firmy, ten poslední bude Albatros distribuovat sám až ke knihkupcům. Těm, kdo poruší smlouvu o zahájení prodeje, hrozí podle Albatrosu sankce.

Novinkou vydání je edice na ekologicky certifikovaném papíře. Certifikát FSC (Forest Stewardship Council) zaručuje, že dřevo pochází z ekologicky a sociálně šetrně obhospodařovaných lesů. Lepší varianta podle odborníků je plně recyklovatelný papír. Podle ředitele Albatrosu na něj nelze tisknout v nejvyšší kvalitě, podle Greenpeace ho užívá jen málokdo, protože je prostě dražší.

Vydávání knih na šetrném papíře zaručuje ochranu biodiverzity a zabraňuje zbytečnému kácení lesů, které má vliv na množství oxidu uhličitého v atmosféře, a tím na změnu klimatu. Letní anglické vydání knihy na papíře, který byl ze dvou třetin FSC a z jedné třetiny recyklovatelný, podle Greenpeace ušetřilo 200 tisíc stromů.