Jostein Gaarder: Odkud a kam jdeme? To je otázka!

Odkud a kam jdeme? Byl svět odjakživa? Bude dál existovat, až tu nebudu? Takové a další otázky tvoří novou knihu Josteina Gaardera. Knížka To je otázka obsahuje pouze otázky a ilustrace, jejichž propojením se zjevuje příběh, který otevírá hluboká filosofická a teologická témata i malým dětem. Každá otázka navozuje okruh dalších a dalších témat, o nichž si může povídat celá rodina.

Společné povídání a tázání dětí a rodičů je hlavním účelem knihy. „Mě to zajímá a fascinuje. Myslím, že je to výborná příležitost pro celou rodinu, aby takové otázky společně řešila,“ říká herec Jan Potměšil, který čte knížku se svou rodinou. „Dnešní rodiny, a my jsme toho zářným příkladem, mají čím dál tím méně času scházet se a povídat si. A nad touhle knížkou nic jiného dělat nejde,“ dodává jeho žena Radka.

Gaarderovy otázky doplňují obrázky ilustrátora Akina Düzakina, takže kniha promlouvá nejen slovy, ale i obrazy. „Pásmo otázek usměrňuje tok čtenářových úvah, příběhovou konkretizaci však textu dodává teprve narativní kresba Akina Düzakina. Expresivní kresby nabízejí dojemný příběh o dvojčatech rozdělených tragickou smrtí jednoho z bratrů a souznějí s naléhavostí kladených otázek,“ píše Milena Šubrtová v recenzi pro iLiteraturu.

Astrid Lindgrenová a Sókratés

Jostein Gaarder, autor slavného románu o dějinách filosofie Sofiin svět, již dříve dokázal, že dokáže promlouvat k dětem, teenagerům i dospělým. Sofiin svět byl přeložen do více než padesáti jazyků a dočkal se divadelních i filmového zpracování. „Umí geniálně vysvětlovat. Na jednoduchých životních příkladech vysvětlí i tak složité filosofie jako Démokritovu,“ říká o Gaarderovi překladatelka Jarka Vrbová.

To je otázka upomíná na sókratovskou tradici kladení otázek, která podstatně určila celou západní kulturu. „Knížka To je otázka sestává výhradně z otázek a stává se poctou otázce jako cestě k hlubšímu poznání světa a porozumění sobě samotnému,“ připomíná Milena Šubrtová. Gaarder je zároveň pevně zakořeněn ve skandinávské dětské literatuře. Jeho vzorem je mimo jiné autorka Pipi Dlouhé punčochy a Dětí z Bullerbynu Astrid Lindgrenová.

Jostein Gaarder se narodil roku 1952 v norské metropoli Oslu. Studoval skandinávské jazyky a teologii a od roku 1981 vyučoval filosofii a literaturu na vysoké škole. Spolupracoval na několika učebnicích k dějinám náboženství a filosofie. Po vydání celosvětově úspěšného Sofiina světa v roce 1990 se živí především psaním. Angažuje se také v politice a ekologii.

TO JE OTÁZKA / Jostein Gaarder / Vydalo nakladatelství Albatros / Přeložila Jarka Vrbová / 2013 / 72 stran / doporučená cena 189 Kč

Kniha To je otázka (zdroj: ČT24)