Raiffeisen Bank International působením v Rusku terorismus nefinancuje, uvedla policie a případ odložila

Rakouská skupina Raiffeisen Bank International (RBI) aktivitami na ruském trhu terorismus nefinancuje, uvedla Národní centrála proti terorismu, která její působení prověřovala. Případ odložila, Rusko podle ní není na seznamu teroristických organizací OSN, sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Trestní oznámení podala Asociace za práva občanů a podnikatelů, podle níž RBI placením daní pomáhá financovat ruskou válku na Ukrajině. Skupina se hájí tím, že aktivity v zemi omezuje.

„Policejní orgán se ztotožnil s názorem Vrchního státního zastupitelství v Praze, že ve věci nelze spatřovat trestný čin financování terorismu na základě veřejných proklamací byť veřejně činných osob,“ uvedl Moravčík.

RBI podle policie terorismus nepodporuje, protože Rusko není na seznamu teroristů OSN, který přejímá i Evropská unie. „Ruská federace na takovém seznamu v minulosti nefigurovala a nefiguruje ani v současné době,“ doplnil mluvčí. Čeští poslanci nicméně loni na podzim označili ruský režim za teroristický, jako stát podporující terorismus zemi nazval i Evropský parlament.

Příslušníci Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě se kvůli aktivitám RBI zabývali i možným porušením protiruských sankcí. Po konzultaci s Finančním analytickým úřadem, který na dodržování sankcí dohlíží, ale i toto podezření odmítli.

„Na základě výše uvedených skutečností došel policejní orgán k názoru, že ve věci nejde o podezření z trestného činu, přestupku ani jiného správního deliktu a spisový materiál založil ad acta,“ uzavřel Moravčík.

Rakouská skupina RBI je největší evropskou bankou, která v Rusku stále zůstává. V první polovině letošního roku v zemi vykázala růst o devět procent. Na to upozorňuje i Libor Maleček z Asociace za práva občanů a podnikatelů, která trestní oznámení na banku podala. „Jak je možné, že najednou v účetních uzávěrkách zjišťujeme, že tam odevzdávají stovky milionů na terorismus, na podporu vojenské mašinerie?“ podotkl Maleček v srpnu.

Ukrajina zařadila skupinu na seznam sponzorů války

Banka se hájí tím, že aktivity v Rusku omezuje. „Zavazujeme se dále snižovat obchodní aktivity v Rusku. (…) Skupina nese odpovědnost za zachování integrity banky v Rusku, která zaměstnává více než devět tisíc lidí,“ napsala v tiskové zprávě.

Mluvčí české Raiffeisenbank Martina Kotasová pak uvedla, že česká společnost se nemůže vyjádřit k působení skupiny v jiné zemi, „protože česká Raiffeisenbank podniká prakticky výhradně na území České republiky a států EU“.

Ukrajina v minulosti zařadila RBI na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války“. Na její odchod z Ruska tlačí i Evropská centrální banka, současně prověřuje aktivity skupiny také americký sankční úřad. Banka pak tvrdí, že chce do konce letošního roku oddělit své ruské podnikání.

RBI působí na řadě trhů ve střední a východní Evropě. Je většinovým vlastníkem českého finančního ústavu Raiffeisenbank, který v tuzemsku poskytuje bankovní služby od roku 1993.