Ceny benzinu a nafty klesají příliš málo a pomalu, upozorňují analytici. Pumpaři se brání

Události: Ceny na čerpacích stanicích klesají (zdroj: ČT24)

Paliva v Česku sice oproti minulému týdnu mírně zlevňují, podle analytiků ale jejich ceny stále neodpovídají vývoji na trhu. Od začátku června v tuzemsku navíc stále platí snížená spotřební daň o 1,50 na litr benzinu a nafty. Řidiči ale takový pokles cen pocítili jen na pár dní. Nejlevnější benzin v Evropě tankují řidiči ve Slovinsku, naopak vyšší ceny než u čerpacích stanic v Česku mají v Rakousku, Itálii a v Řecku. Za naftu nejméně zaplatí řidiči v Polsku.

 „Ceny paliv v současné době naprosto neodpovídají vývoji na trhu s ropou. V posledních dejme tomu šesti týdnech tam došlo k výraznému snížení cen,“ upozornil analytik společnosti Amundi Asset Management Petr Zajíc.

Jen cena ropy Brent, která je jednou ze složek paliva, klesla za poslední měsíc o zhruba deset dolarů na barel. V pátek ve 14 hodin se komodita obchodovala dokonce pod hranicí sto dolarů.

„Když zohledníme ještě snížení spotřební daně, oproti situaci z konce května, tak to neodpovídá vůbec, protože ty ceny v současné době jsou pořád dokonce vyšší než byly,“ dodal Zajíc.

Před začátkem nižší spotřební daně u paliv platili řidiči v průměru za litr benzinu o třicet haléřů a u nafty dokonce o sedmdesát haléřů méně než nyní. Snížení spotřební daně tak mělo efekt pouze krátkodobý, na některých čerpacích stanicích už ceny opět atakují hranici padesáti korun.

Využití situace, říká analytik

Podle Zajícova výpočtu jsou vysoké účty za paliva způsobeny především stále rekordními maržemi distributorů a čerpacích stanic, které tvoří z celkové ceny nafty zhruba sedm korun na litr, dalších osm korun připadá na rafinerie. Stejné složky a obdobné částky tvoří i cenu benzinu.

„Jsme svědky poklesu cen ropy, také nám ztrácejí ceny paliv na evropských trzích. Vidíme, že ty ceny na čerpacích stanicích se přizpůsobují, možná o něco pomaleji, než by se nám líbilo,“ poznamenal analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

„Trochu se obávám, že je to jednoduché využití současné situace, kdy se stále mluví o zdražování, zvyšování cen, tak prostě nikomu se v současné době snižovat ty ceny nechce,“ upozornil Zajíc.

Čerpací stanice se brání, dle ministerstva marže nejsou nepřiměřené

Podle ministerstva financí stále probíhá kontrola marží distributorů a podle dosavadních zjištění nedosahují nepřiměřené výše. „V případě nepříznivých výsledků je ministerstvo připraveno zavést cenovou regulaci stanovující maximální výši marží u distributorů pohonných hmot, kteří jsou v České republice plátci spotřební daně,“ sdělil mluvčí resortu Filip Běhal.

„Naše cenotvorba je naprosto korektní a výše marží je konzistentní napříč celým časovým obdobím. Ministerstvo financí nezjistilo žádné pochybení v naší cenotvorbě,“ uvedla k tomu manažerka komunikace Shell Czech Republic Jana Voštinárová.

V době rychlého nárůstu cen ropy se cenovky na totemech pump měnily i několikrát denně, v případně zlevňování může být ale podle analytiků změna pomalejší, nepomáhá tomu ani slabá koruna vůči jiným měnám. Přesto by ceny měly v následujících týdnech spíše klesat.