Ve středoamerickém Salvadoru se vedle dolaru stává oficiální měnou i bitcoin

Středoamerický Salvador se stává v úterý první zemí, kde je oficiálním platidlem bitcoin. Prezident Nayib Bukele představil plán jeho zavedení v červnu a tamní vláda opatření prezentuje jako způsob, jak podpořit tvorbu pracovních míst a hospodářský rozvoj snížením závislosti na americkém dolaru. Ten se v zemi používá od roku 2001. Podle průzkumu se ale většina obyvatel domnívá, že z bitcoinu budou těžit hlavně bohaté vrstvy, zahraniční investoři a vláda.

Populisticky orientovaný prezident tvrdí, že občané budou moci prostřednictvím bitcoinu nakupovat, platit daně i kupovat půdu. Většina Salvadorců ale podle průzkumů s ohlášeným krokem nesouhlasí. Řada z nich neví, jak tuto digitální měnu používat, a nemá v projekt kvůli nestabilní ceně bitcoinu důvěru.

„Jako všechny inovace projde i bitcoin v Salvadoru cestou učení. Každá cesta do budoucnosti je taková a ne všeho se dosáhne za den nebo za měsíc,“ uvedl Bukele na Twitteru.

Stoupenci změny uvádějí, že se sníží náklady na posílání a přijímání remitencí, tedy peněz, které posílají domů Salvadorci pracující v zahraničí. Jejich výše loni dosáhla téměř šest miliard dolarů (přes 128 miliard korun), což představuje asi čtvrtinu hrubého domácího produktu země.

Kritici ale varují, že uspěchané zavedení bitcoinu pocítí chudí obyvatelé, pokud by cena kryptoměny klesla. Odpůrci počítají i se zvýšením nákladů bank i pojišťoven. Připomínají také, že decentralizovaný systém bitcoinu otevře dveře anonymním a nezákonným transakcím, jako je praní špinavých peněz. Výkyvy kurzu této kryptoměny se podle nich mohou neblaze odrazit na hospodářské stabilitě.

„Bitcoin není ve skutečnosti navržen tak, aby byl prostředkem směny, takže se jedná o raný experiment,“ citoval server CNBC ekonoma Philipa Gradwella ze společnosti Chainalysis. „Myslím, že v Salvadoru ho využijí hlavně pro remitence a k uchování bohatství,“ dodal.

Jeho názor potvrzuje i Reina Isabel Aguilarová, majitelka obchodu na pláži El Zonte vzdálené asi 49 kilometrů jihozápadně od hlavního města San Salvador. „Bude to prospěšné… máme rodinu ve Spojených státech a ta může posílat peníze zadarmo. Banky si za posílání peněz z USA do Salvadoru nechávají zaplatit,“ citovala ji agentura Reuters.

Koncem července agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating Salvadoru ještě hlouběji do spekulativního pásma, zčásti právě kvůli chystanému přijetí bitcoinu. Pod tlak se dostaly i dolarové dluhopisy země.

Salvador nyní jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o programu finanční pomoci za 1,3 miliardy dolarů (27,8 miliardy korun) a podle informovaných zdrojů s ním zavedení bitcoinu nekonzultoval. Také MMF varuje před destabilizací cen a ohrožením finančního systému.

Každý Salvadorec dostane třicet dolarů v bitcoinech

Bukeleho vláda zavádí digitální peněženku nazvanou „Chivo“, což je slangový výraz, jimž Salvadorci označují to, co považují za skvělé, bezvadné. Každý uživatel na začátek dostane třicet dolarů (642 korun) v bitcoinech. Kryptoměnu si obyvatelé budou moci směnit v síti bankomatů Chivo. Poplatky s tím spojené má pokrýt stát. Salvador drží aktuálně podle prezidenta čtyři sta bitcoinů. 

Cena bitcoinu se za posledních zhruba šest týdnů po rychlém propadu opět zvyšuje. Od 20. července, kdy stála tato měna méně než třicet tisíc dolarů, si do pondělí připsala více než sedmdesát procent a dostala se nad 51 tisíc amerických dolarů. Podle analytiků agentury Reuters by se cena bitcoinu teď mohla vydat do pásma 56 tisíc až 56 300 dolarů. Cena kryptoměny je ale velmi nestabilní a může rychle klesnout pouze na základě zpráv či spekulací na sociálních sítích.