Stát letos zatím získal méně na dani z tabáku, než očekával. Opozice za tím vidí velké zdražení a černý trh

Státní pokladna letos zatím získala méně na dani z tabáku (zdroj: ČT24)

Spotřební daň z tabáku letos přinesla do rozpočtu o tři miliardy méně než ve stejném období loni. Je to propad o zhruba desetinu – a to přesto, že daň z cigaret a dalších tabákových výrobků naopak o deset procent vzrostla. Ministerstvo financí tvrdí, že za poklesem je předzásobení výrobců i to, že v Česku už míň nakupují cizinci. Část opozice vidí za propadem příjmů spíš velké zdražení cigaret a mluví o rostoucím černém trhu.

Rostislav Koch nedávno vyměnil tradiční cigarety za ty se zahřívaným tabákem. Považuje je za méně škodlivé. „Můžu kouřit tam, kde normální cigarety nemůžu, v hospodách, kde to je povolené. Zahřívaný tabák, když kouříte, tak není tak cítit a rychleji se vyvětrá,“ konstatuje Koch.

Velký rozdíl je ale ve spotřební dani, kterou stát vybírá. Zatímco z tradičních cigaret je to minimálně 64 korun na krabičku, u zahřívaného tabáku je to čtvrtina, tedy jen šestnáct korun. Kuřáků méně zdaněného tabáku každý rok zhruba sto tisíc přibude. „Hodně známých, co se takhle scházíme třeba na zahrádkách nebo po partách, přešlo na zahřívaný tabák,“ souhlasí Koch.

Spotřební daň u tabákových výrobků
Zdroj: ČT24

Víc než 150 tisíc kuřáků tradičních cigaret naopak podle Státního zdravotního ústavu každý rok kouřit přestane. Pokles je tak velký, že ho nenahradil ani letošní růst spotřební daně o deset procent.

„My jsme počítali s tím, že dopad zvýšené spotřební daně se projeví v nižší spotřebě,“ říká vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Výběr daně se propadl víc, než resort čekal

Resort financí letos plánuje díky spotřební dani z cigaret a dalších tabákových výrobků vybrat do rozpočtu 67 miliard korun. Pro představu to je dohromady částka, která by letos pokryla výdaje ministerstev spravedlnosti, zahraničí, životního prostředí a kultury. Jenže propad výběru spotřební daně z tabáku je zatím výraznější, než resort financí očekával.

Příjmy ze spotřební daně z tabáku
Zdroj: ČT24

Konkrétně, za celý rok chce oproti loňsku vybrat o sedm a půl miliardy víc, ovšem už v prvních sedmi měsících letos stát ale naopak získal o téměř tři miliardy méně. „Firmy se předzásobily, trh se předzásobil. To bývá vždycky, když připravíte zvýšení této daně,“ konstatuje Schillerová.

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Skopečka (ODS) bylo zvýšení spotřebních daní tak vysoké, že nejen podle jeho názoru, ale i dat roste podíl šedého trhu. A podobně vidí příčiny propadu spotřební daně i další strany. „Lidé se jednak předzásobují, když vidí, že se bude zdražovat. A pak se utíká k pašovaným cigaretám,“ souhlasí poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Celní správa by se tak podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) měla zaměřit na to, zda není v Česku velký černý trh.

V příštím roce daň z tabáku znovu vzroste, tentokrát o pět procent.