Vysokoškolské koleje hlásí milionové ztráty. Studenti navíc vyčkávají s přihláškami na příští rok

Vysokoškolské koleje letos kvůli pandemii koronaviru přišly o miliony korun. Studenti navíc často váhají s rezervací pokojů na příští akademický rok. ČT to potvrdili zástupci oslovených škol. Koleje se příjmy snaží nahradit dotacemi i poskytováním levného ubytování pro turisty. Zájem je ale oproti minulým letům nízký.

Vysoká škola ekonomická (VŠE) od ledna do května přišla o 20 milionů korun, které běžně vybere od studentů za kolejné. „Pokud se od září obnoví prezenční výuka, předpokládáme za celý rok ztrátu asi 40 milionů korun oproti roku 2019. I loni jsme na tržbách ztratili zhruba 45 milionů korun,“ říká mluvčí školy Martina Mlynářová.

Podobně je na tom i Univerzita Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem. V roce 2019 na kolejném od ledna do května utržila 11,4 milionu korun, letos už jen 7,7 milionu. Je to propad i oproti loňskému roku, kdy studenti za koleje ve stejném období zaplatili kolem 10 milionů. Pro ČT to uvedl Tomáš Kraus ze Správy kolejí a menz.

„Peníze, které bychom jinak investovali do obnovy vybavení kolejí, teď jdou z větší částí do jejich provozu. Kdyby se situace nezlepšila do konce tohoto roku, mohli bychom mít vážné problémy a možná by nám musela pomoct univerzita,“ popisuje Kraus z UJEP.

Výpadky v příjmech kolejí neminuly ani největší vysoké školy, koleje Univerzity Karlovy přišly podle mluvčího Václava Hájka o výrazné částky. Totéž uvádí i zástupci Masarykovy univerzity v Brně „Měli jsme ztráty jako všichni, jsou přiměřené počtu ubytovaných studentů,“ dodává Pavel Žára z MU. Stejně jsou na tom i koleje Univerzity Palackého v Olomouci, které podle mluvčí Gabriely Sýkorové Dvorníkové za letní semestr nedosáhly ani 80 procent loňských tržeb.

Nejistota ohledně zájmu studentů na podzim

Vysokoškolské koleje nemají jistotu, že se jejich tržby v příštím akademickém roce vrátí do normálu. „V současné době je zájem o ubytování na kolejích nižší než v minulém období. Studenti čekají, jak se bude situace vyvíjet,“ tvrdí mluvčí Univerzity Karlovy Hájek.

„Obsazenost kolejí v příštím akademickém roce je teď velmi složité předpovědět. Zatím máme asi 2600 žádostí, což je zhruba stejně jako loni. To, jestli se u nás žadatelé skutečně ubytují, záleží i na situaci v zahraničí. Máme totiž vysoký podíl žadatelů z ciziny a nevíme, jaké budou mít podmínky vstupu do České republiky. Třeba jestli dostanou víza,“ doplňuje Martina Mlynářová z VŠE.

Koleje hledají nové zdroje příjmů

Koleje nyní hledají způsoby, jak výpadek příjmů pokrýt. UJEP by podle Krause ze Správy kolejí a menz UJEP měly částečně pomoct dotační programy od státu.

Většina kolejí chce ztráty dohnat i poskytováním levného ubytování turistům, chybí jim ale hosté ze zahraničí. „České vysoké učení technické na některých kolejích nabízí hostelové ubytování, zájem je ale nižší než obvykle. Většina našich návštěvníků je nyní z Česka,“ říká Jana Kosturská ze Správy účelových zařízení ČVUT.

Univerzita Hradec Králové letos turistům ubytování nabídne úplně poprvé. „Důvodem je i to, že přijdeme o další milion, protože se nekonají letní školy,“ uzavírá mluvčí Jakub Novák.