Apple vede soudní spor s tvůrci Fortnite. Viní ho z monopolu na prodej aplikací

Ve Spojených státech začal soudní proces ohledně sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games. Ten si už dlouho stěžuje na poplatky, které nadnárodní firma od prodejců her vybírá prostřednictvím své platformy App Store, přes kterou si zájemci videohry stahují. Jde o jeden z nejdůležitějších soudních sporů v historii Applu, podle expertů je v sázce i budoucnost App Store.

Na zahájení soudního řízení se podle dřívějších informací měl dostavit generální ředitel Applu Tim Cook, který měl předložit důkazy a hájit pozice svého podniku, což podle BBC ještě nikdy neudělal. Za technologickou firmu totiž v takových situacích dosud mluvili právníci.

Soud bude muset rozhodnout o tom, zda App Store plní roli „základní infrastruktury“, tedy zda je zaměřením podobný veřejné službě, nad kterou nemůže mít žádná firma kontrolu, jelikož se jedná o veřejný zájem.

Soudce se také bude snažit určit, do jaké míry je Apple oprávněn svou platformu využívat jako zdroj příjmů, když developerům účtuje poplatky za možnost nabídnout jejich programy uživatelům smartphonů iPhone či jiných přístrojů, které firma vyrábí. App Store se totiž ukázala být prostředkem, kterým si Apple může zajistit dodatečné příjmy nad rámec tržeb z prodeje.

Proces začal překřikováním na konferenčním hovoru

Proces v pondělí začal chaosem plynoucím z technického problému. Soudu trvalo přes dvacet minut, než zablokoval zvuk na straně zástupců veřejnosti, kteří se připojili na linku určenou pro poslech jednání. Mladí fanoušci hry Fortnite, která je předmětem sporu, tak mohli veřejně dát průchod svým emocím a vyzývat soud, aby „osvobodil“ jejich oblíbenou hru.

Web VentureBeat scénu z úvodu jednání označil za „ohromně vtipný cirkus“. Podle článku na serveru The Verge se v jednu chvíli „konferenční hovor plný děcek křikem domáhal návratu Fortnite na mobilní telefony“. Na lince prý bylo přes dvě stě lidí, z nichž mnozí provolávali „svobodu pro Fortnite“ nebo „dostaňte prosím Fortnite zpět na mobily, soudce“. 

Podle VentureBeat nechyběly vulgarismy a v jistém momentě se zdálo, že se překřikují desítky lidí.

„Myslím, že telefonní linky máme pod kontrolou,“ oznámila pak soudkyně Yvette Gonzalezová Rogersová, když se kolem půl deváté podařilo obnovit pořádek. „Odteď už to problém nebude,“ dodala. 

Epic Games přichystala nástrahu

Společnost Epic Games loni v srpnu na Apple nastražila past. Svou úspěšnou hru Fortnite vybavila platební bránou zabudovanou přímo v aplikaci, a tím obešla třicetiprocentní poplatek, který za distribuci musela odvádět Applu. Reakce firmy byla velmi rychlá. Hru z platformy okamžitě vyřadila.

Právníci Epic Games následně vypracovali žalobu, ve které podrobně popisují, jak Apple podle nich zneužívá svého dominantního postavení. Tvůrci videoher dokonce vytvořili video, na němž ukazují náročnost výrobních postupů, které vyžadují vysoké náklady.

Epic Games už několik let tvrdí, že poplatky odváděné Applu hraničí s vydíráním. Argumentuje, že kontrola, kterou technologická firma má nad App Store, brání volnému trhu. Vývojářská firma je přesvědčena, že developeři by měli mít možnost vytvářet aplikace pro chytré telefony, aniž by byli nuceni odvádět vysoké částky Cookově společnosti.

Monopol na prodej

Epic Games není v tomto názoru sama. Ze zneužívání dominantního postavení na trhu firmu Apple obviňují i další společnosti, a to například Spotify, Match nebo Tile. Za hru Fortnite podle odhadů serveru Business Insider získal technologický gigant jen z poplatků stovky milionů dolarů.

Společnost Epic Games se snažila svou hru prodávat mimo obchody App Store nebo Google Play. Na telefonech s operačním systémem Android se také pokusila využít i jiného způsobu stahování, aby se vyhnula třicetiprocentnímu poplatku, který si účtuje i Google. Mimo platformy si moc lidí ale hru nestáhlo. Epic Games z toho vyvozuje, že pokud chce někdo vyvíjet hry pro chytré telefony, musí být buď v App Store nebo Google Play.

Epic Games se nicméně odmítla vzdát a rozhodla se pro soudní bitvu. Poplatky, které od ní Apple požaduje, považuje za daň technologické společnosti. Pro Cookovu firmu by však mohlo být znepokojivé, že mnoho kritiků její platformy je napřič politickým spektrem. Nejde pouze o demokraty nebo republikány, ale o lidi z obou amerických partají. Senátorka za Demokratickou stranu Amy Klobucharová například řekla, že App Store je „doslova monopol“. 

Minulý týden pak vyvstal pro Apple další problém, na mušku si ho vzala Evropská komise. Ta vyslyšela stížnost švédské firmy Spotify, která přes App Store nabízí službu streamování hudby. Spotify tvrdí, že Apple zneužívá svého postavení na trhu. Souběh obou stížností by tak mohl být pro Epic Games velkým přínosem. „Svou žalobu si načasovala dokonale,“ poznamenal severoamerický zpravodaj BBC James Clayton.