Tržby klesají i obchodům, na které se vládní zákazy nevztahují. Často nemají nárok ani na kompenzaci

Události: Dopady na podnikání (zdroj: ČT24)

V současné době klesají tržby i obchodům, na které se vládní zákazy kvůli pandemii nevztahují a mohly zůstat otevřené. Lidé méně chodí ven, někteří pracují z domova, a proto tolik nenakupují. Od středy navíc musejí prodejny zůstávat zavřené po osmé večer a taky celou neděli. Většina kompenzací se však na otevřené provozovny nevztahuje.

Malé tržby trápí třeba květinářství. Růžena Bubeníčková ho má v Praze na Malé Straně, často sem však teď zamíří třeba jen čtyři zákazníci za celou otevírací dobu.

„Světélko na konci tunelu zatím nevidíme, protože nevíme, jak to bude dlouhé. Období dušiček se mě momentálně netýká, ale týkají se mě různé oslavy. Nevíme, jaké budou Vánoce, což jsou stěžejní dny,“ popisuje situaci Bubeníčková.

Snaží se tak vyjít vstříc nejen zákazníkům, kteří přijdou, ale i těm, kteří si kytici objednají po telefonu a rozváží je. I tak mají teď tržby maximálně třicetiprocentní oproti normálu. Na jaře požádala aspoň o kompenzaci mezd pro zaměstnance. 

Kde brát zákazníky, když jsou na home office

Podobně je na tom i Mikuláš Veselý, který provozuje optiku. Jeho prodejna je ale v podstatě obklopená kancelářskými budovami a lidé z nich jsou teď skoro všichni na home officech.

„Bereme to tak, že jsme tady proto, když se někomu brýle třeba poškodí nebo vyloženě kvůli kontaktním čočkám,“ vysvětluje Veselý. Jsou na pěti procentech tržeb. „Je to pro nás výrazně horší situace než na jaře, protože tam jsme o nějaký způsob úlevy mohli žádat, teď jsme vlastně úplně jak bez tržeb, tak bez pomocí,“ dodal Veselý.

Zavřené v současnosti musí být třeba autosalony. Opravny vozidel – často k nim přidružené – ale otevřeno mít mohou. I tam se čeká propad. „Zákazníci budou míň jezdit, firmy najezdí míň kilometrů, bude míň havárií, míň oprav karoserií, lakoven, takže ten pokles tam určitě bude,“ říká ředitel Toyota Central Europe - Czech Martin Peleška.

Zvyšují se tak i odhady pádu české ekonomiky – ty poslední hovoří o osmi až dvanáctiprocentním propadu hospodářství.