Důležitá je důvěra lidí, aby se nebáli utrácet, míní šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu

UK: Kompenzace pro obchodníky a restauratéry (zdroj: ČT24)

Vláda zavřela restaurace, zároveň ve středu schválila řadu kompenzací podnikatelům, kterých se uzavření kvůli koronaviru dotklo. O podpoře pro osoby samostatně výdělečně činné se bude jednat v pátek. „Situaci průběžně sledujeme a pokud budeme vědět, že se dostává nějaký obor do problémů, tak okamžitě zareagujeme,“ ujistil v Událostech, komentářích České televize ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je důležité obnovit důvěru u spotřebitelů. Díky tomu by se pak lidé nebáli utrácet, což by pomohlo ekonomice.

Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a zároveň také majitel sítě restaurací odhadl výpadek příjmů za zatím plánované třítýdenní uzavření restaurací na sedm až deset miliard. 

„My jsme schopni pomoci a zatím to říkám s jednotkami miliard, těžko se nám odhaduje, kolik to přesně bude,“ reagoval v pořadu ministr Havlíček. Zatím se podle něho vše soustředí na to, aby se zasaženým podnikatelům stabilizovaly ty nejnáročnější náklady.

„Dostanou sto procent na všechny zaměstnance, včetně odvodů. Druhá věc jsou náklady spojené s nájemným. Nejenom po dobu, kdy předpokládáme, že bude zavřeno, ale dali jsme padesátiprocentní úhradu nájemného i za tři předcházející měsíce. Takže je to de facto na měsíc a půl plus všechny odklady plateb, které jsou možné,“ upřesnil Havlíček. Vláda schválila kompenzace pro podnikatele ve středu.  

Přímou podporu pro živnostníky pak projedná vláda v pátek. Poslanci budou zákon schvalovat příští týden ve stavu legislativní nouze. Návrh už teď podporuje i velká část opozice.

Mnozí z těch, kdo podnikají, ale upozorňují, že zavření restaurací, hotelů nebo třeba sportovních center zasáhne i ty, kteří jsou na jejich činnost navázaní, byť jejich provozy přímo uzavřeny nebyly.  Tedy těch, kteří například dodávají do zmíněných provozů potraviny, perou pro ně prádlo nebo poskytují další služby. 

Podle Havlíčka mohou ale různou pomoc čerpat i oni. Upozornil, že jsou v chodu průběžné programy, které využívají například dodavatelé, jde třeba o provozní úvěry. Připustil však, že hlavní podpora směřuje v tuto chvíli do segmentů, jež musely zavřít.

„My jsme řekli, že teď půjdeme v první fázi po těch segmentech, které jsou bezprostředně ohrožené, které jsou zavřené,“ uvedl. Dodal však, že situace se bude průběžně sledovat. „A pokud budeme vědět, že se dostává nějaký obor do problémů, tak okamžitě tak, jako jsme to udělali teď, na to zareagujeme,“ zdůraznil.

Je potřeba pracovat na obnovení důvěry lidí, uvedl Prouza

Podle druhého hosta pořadu, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy, je důležité, že vláda opatření udělala velmi rychle a že se tak neopakuje situace z jara. „Tady vláda velmi rychle řekla: pro ty nejpostiženější máme rychlé okamžité řešení, které uleví i velké části cashflow,“ konstatuje. Teď je ale podle něho zapotřebí k tomu přidat ještě další tři věci.

Za zásadní považuje především důvěru lidí. „Pracovat na obnovení důvěry v to, že se situace zvládne. Lidé nechtějí utrácet, schovávají veškeré peníze, které mají. My ale potřebujeme, aby zase začali věřit tomu, že je můžou utrácet,“ řekl.

Druhá věc, která by podle něj pomohla, je začít postupně mapovat sekundární dopady, tedy takové, které se dotknou dodavatelů uzavřených provozů. 

A do třetice je podle Prouzy nutné vyzvat banky a znovu se vrátit k moratoriu na splátky úvěrů. „Protože to je poslední velký fixní náklad, který zavření podnikatelé mají,“ zdůraznil.

„A otázkou samozřejmě bude, jak dlouho ta opatření budou muset platit, protože každý týden navíc bude znamenat to, že další a další budou zavírat, protože to, co jsme zmiňovali, tedy ochota lidí dnes utrácet, je mnohem menší, raději si uvaří doma a ušetří,“ doplnil Prouza.

Menší zájem lidí potvrdil i další host pořadu, provozní Restaurace Na Pekařce Luděk Rechtig.  „Budeme se snažit nějakým způsobem uvést v praxi prodej přes okénko jako na jaře, ale zkušenosti z dnešního dne (středy) musím říct, že to bude asi složitější, protože přece jenom je tam znát propad v téhle době,“ uvedl.

V pátek se bude jednat o podpoře pro OSVČ

Havlíček také potvrdil, že v pátek se bude definitivně projednávat podpora pro osoby samostatně výdělečně činné. „Chystáme balíček nebo více opatření,“ uvedl. „Je třeba říct, že pro zaměstnace je ošetřovné teď do konce měsíce, to znamená jedná se řádově o dvanáct dní. Kdybychom to překlopili do osob samostatně výdělečně činných, tak je to příspěvek v řádu asi čtyř tisíc korun. Musíme zvážit, jestli to má smysl, anebo jestli to třeba neudělat nějakou ještě jinou cestou,“ upřesnil Havlíček. 

Bonus pro OSVČ a malé společnosti s ručením omezeným bez zaměstnanců přislíbila projednat v pátek s vládou i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ta ve středu mluvila o příspěvku pět set korun na den.

Podle Prouzy by v každém případě měla platit stejná minimální hranice, tedy čtyři sta korun na den. „To si myslím, že je důležité, že vláda nedovolila nižší ošetřovné. A potom prostě postupovat stejně jako na jaře, protože systém je zaběhnutý, všichni už si umí požádat, ministerstvo má na to zaběhnutý mechanismus,“ dodal.