Stát by měl více podpořit domácnosti, shodli se odborníci. Lidé se bojí ztráty zaměstnání

Události, komentáře: Stát by měl více podpořit domácnosti, shodli se odborníci (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika má za sebou největší propad v historii. V porovnání s loňskem klesla ve druhém čtvrtletí skoro o jedenáct procent. Důvodem poklesu jsou opatření proti šíření koronaviru. Meziroční pokles o 10,7 procenta nepřekvapil člena Národní rozpočtové rady Richarda Hindlse ani místopředsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Víta Samka. V pořadu Události, komentáře se také shodli na tom, že je potřeba podpořit spotřebitele a zlepšit podporu v nezaměstnanosti.

„Asi by bylo málo lidí, které by tohle číslo překvapilo. Asi by bylo potřeba říct, že když se podíváte na Itálii, Španělsko, Evropskou unii, eurozónu, je to číslo lepší. Je to dokonce lepší číslo než ve Spojených státech,“ konstatoval Hindls.

Podle Víta Samka je nyní důležité položit si otázku, co bude následovat. Jeho osobní prognóza prý není špatná: „Německo masivně investuje do ekonomiky a bude dělat všechno pro to, aby ekonomiku udrželo v běhu. Řada dalších zemí také teď říká, že už ekonomiku nezastaví. Takže je jasné, že teď se budou dělat opatření tak, aby to pokud možno běželo.“

Dalším z problémů  by mohl být nárůst nezaměsntanosti

Jako problém nicméně Samek vidí propad spotřeby domácností. „Opatření, která děláme, zatím nepamatují na udržení kupní síly obyvatelstva,“ podotkl.

Podle Hindlse je nyní rovněž klíčové udržet spotřebu a investice. „My se dostali do situace, kterou nikdo z nás neznal. A samozřejmě jsme všichni měli trochu strach. A měli ho i domácnosti z hlediska výdajů,“ vysvětlil. „Především by měl důvěru prohlubovat stát. On se také snaží. Dělá nejrůznější programy na podporu těch, kteří nejsou zaměstnáni nebo částečně přišli o zaměstnání. Podporuje firmy,“ uvedl.

Přestože Samek uznává, že ekonomická podpora ze strany státu je nesporná, jisté mezery vidí právě v podpoře domácností. „Ono to není o důvěře, ono je to o disponibilních zdrojích domácností. Ony potřebují mít signál, že stát pomůže nezaměstnaným, že pomůže i kurzarbeitem. Tady se lidé bojí na prvním místě o ztrátu místa. A tím pádem se samozřejmě bojí vydávat prostředky,“ řekl Samek. Podle něj panuje strach, že ztráta místa znamená propadnutí do kruhu chudoby.

„Co vidím jako veliký problém je, když začne masově růst nezaměstnanost,“ doplnil Hindls. Přestože nezaměstnanost u nás zatím prudce neroste, situace by se prý mohla na podzim výrazně zhoršit. „A pak se může objevit celá řada problémů, na které nejsme zvyklí,“ upřesnil.