ČEZ letos v Temelíně investuje 1,9 miliardy korun. Vymění kotle, potrubí a posílí bezpečnost

Energetická společnost ČEZ letos investuje do modernizace jaderné elektrárny Temelín 1,9 miliardy korun. Je to víc než dlouhodobý roční průměr, který je kolem miliardy. Temelín posílí bezpečnost, zefektivní výrobu a sníží emise oxidu uhličitého. ČEZ zároveň oznámil, že požádá u některých svých elektráren a tepláren o dočasné výjimky z emisních limitů. V těchto dnech podává žádosti na příslušné úřady.

V elektrárně Temelín budou letos dvě odstávky. Na prvním bloku začne 13. března, druhý blok přeruší výrobu 12. června. Obě potrvají zhruba dva měsíce, potvrdil ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Většinu ze 199 investičních akcí udělají energetici při odstávkách. Několik investic za stovky milionů se týká životního prostředí. Energetici třeba pořídí nové hořáky pro pomocnou plynovou kotelnu, zatím je vyměnili u tří z pěti kotlů. Až práce skončí, klesnou podle Krumla emise oxidu uhličitého a oxidů dusíku z této kotelny asi o 20 procent.

Temelín zmodernizuje letos a příští rok také pomocné zařízení turbíny, které přihřívá páru a zbavuje ji vlhkosti. Výkon pak stoupne o několik megawattů elektrických (MWe). „Přinese to roční úsporu jednotek tisíc tun oxidu uhličitého,“ uvedl Kruml. Půjde o investici za 300 milionů korun.

Elektrárna také posiluje bezpečnost a ochranu. Na konci loňského roku zprovoznil ČEZ po třech letech příprav v Temelíně a Dukovanech takzvané Životně důležité prostory. Technici nainstalovali v Temelíně 54 bezpečnostních dveří i zhruba 100 snímačů biometrických údajů. Temelín bude také dále modernizovat potrubí technické vody, důležité pro jadernou bezpečnost. Uhlíkové potrubí se bude měnit za nerezové, letos v délce asi sta metrů.

Technickou bezpečnost posílí nová místa, kde mohou odborníci pomocí chemické analýzy vzorku oleje za provozu určit, v jakém stavu jsou turbíny i důležitá čerpadla. Lze tak s předstihem plánovat údržbu. Nyní má Temelín 40 těchto odběrových míst, letos jich přibude osmdesát.

Do bezpečnosti investuje elektrárna ročně stovky milionů. Ve střednědobém plánu dá peníze do rozvodů vody sloužících k hašení požáru nebo systémů automatického hašení. „Budeme také celkově modernizovat elektronickou požární signalizaci, čidla,“ dodal Kruml.

Temelín s 1300 zaměstnanci je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny elektřiny, letos od začátku roku 3,2 terawatthodiny. ČEZ do modernizace Temelína dosud investoval 20,5 miliardy korun.

Energetická skupina ČEZ požádá u některých svých elektráren a tepláren o dočasné výjimky z emisních limitů, agentuře ČTK sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. S instalací většiny ekologizačních opatření podle něj ČEZ počítá v letech 2022 a 2023, s tím, že platnost poslední z výjimek by skončila v polovině roku 2025. Investice do zlepšení parametrů má činit až deset miliard korun, uvedl.

Firma připomněla, že v polovině příštího roku začnou platit nová evropská pravidla nejlepší dostupné technologie (BAT), která zvyšují požadavky na provoz zdrojů. Pravidla se týkají emisí dusíku, tuhých znečišťujících látek, síry, oxidu uhelnatého nebo rtuti. Podle ČEZ přináší mimo jiné zavedení nových velmi přísných limitů pro rtuť, které dosud neexistovaly.

  • Krátkodobě požádá ČEZ o výjimku i u limitu prachu pro elektrárnu Tušimice, u emisí dusíku a síry pro teplárnu Trmice a u limitů dusíku u kotlů elektráren Mělník 2 a 3.