Malým obchodníkům v Číně hrozí bankrot. Obavy zaznívají i z Japonska a Jižní Koreje

Aktivita v čínském sektoru služeb v únoru kvůli epidemii onemocnění způsobeného novým koronavirem rekordně klesla a nové objednávky se propadly nejníže od globální finanční krize, vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery (PMI) provedeného firmami Caixin a Markit. Ekonomové v reakci na zprávu žádají pro sektor rychlou pomoc, která by zabránila masovým bankrotům. Trhy se ale obávají i možné recese v Japonsku, kde více než 60 procent firem čeká kvůli koronaviru nižší zisk. A Jižní Korea už se rozhodla, že svou ekonomiku podpoří částkou 11,7 bilionu wonů (skoro 225 miliard korun) na zmírnění dopadů nákazy.

Index PMI se v Číně minulý měsíc propadl na 26,5 bodu z lednových 51,8 bodu. Byl to první měsíční pokles indexu pod hranici 50 bodů, která odděluje růst aktivity od poklesu, od začátku průzkumu před téměř 15 lety. Tak prudká korekce naznačuje, že je potřeba urychleně přijmout opatření na podporu sektoru, který zahrnuje mnoho malých obchodníků.

Právě ti jsou vážně ohroženi koronavirovou krizí, která se prudce rozšířila koncem ledna. Podnikatelská aktivita se téměř zastavila, protože desítky milionů lidí byly přinuceny zůstat doma, a mnoho restaurací, obchodních center a kin zůstalo zavřených.

Nevyřízené objednávky v únoru stouply na rekordní maximum, protože mnoho firem nebylo schopno dodat služby a dočasně zavřelo. Poptávka klesala hlavně na domácím trhu, snížily se však výrazně i nové objednávky ze zahraničí. Dílčí index poptávky po vývozu klesá nejvíce od září 2014, kdy se tento údaj začal sledovat.

Firmy ve službách také poprvé za téměř rok a půl propouštěly. Index zaměstnanosti se snížil na rekordní minimum.

Slevy jsou na rekordních úrovních

S cílem podpořit své tržby firmy snížily ceny. Slevy byly největší za téměř osm let. Očekávání vývoje podnikání v příštím roce jsou ale nejhorší od roku 2005.

Průzkum čínské banky China Merchants Bank mezi 20 tisíci společnostmi převážně v sektoru služeb, který se uskutečnil v únoru, už také ukázal, že téměř dvacet procent společností čelí vážným problémům kvůli koronaviru. Téměř šest procent jich je na pokraji kolapsu. Ekonomové upozorňují, že pro společnosti v sektoru služeb bude mnohem obtížnější vykompenzovat výpadek tržeb.

Průzkum soukromých firem Caixin/Markit se zaměřuje na privátní sektor, tedy spíše na menší firmy orientované na vývoz. Odráží však výsledky oficiálního průzkumu zveřejněného na konci minulého měsíce statistickým úřadem. Ten rovněž ukázal propad indexu PMI na rekordní minimum 29,6 bodu, napsala agentura Reuters. 

Jižní Korea podpoří ekonomiku dodatečnými penězi

Jižní Korea je po Číně druhou nejvíce zasaženou zemí onemocněním COVID-19, které koronavirus způsobuje. Ministr financí Hong Nam-ki oznámil, že podpoří svou ekonomiku částkou 11,7 bilionu wonů (skoro 225 miliard korun) na zmírnění dopadů nákazy novým typem koronaviru. Vládním návrhem na dodatečný rozpočet, z něhož se bude pomoc financovat, se bude ve čtvrtek zabývat tamní parlament.

„Protože chápeme, že ekonomika je ve stavu nouze, vynaložíme veškeré úsilí na to, abychom minimalizovali dopady na ekonomiku, především na ty nejzranitelnější sektory, na malé a střední podniky a na osoby samostatně výdělečně činné,“ uvedl na tiskové konferenci ministr financí.

Navržená pomoc je mírně vyšší, než jakou země přijala v roce 2015 během infekce MERS. Tehdy to bylo 11,6 bilionu wonů.

Vyčleněné finance půjdou na podporu zdravotnictví, na zpřístupnění půjček i na podporu nízkopříjmových rodin. Více než tři biliony wonů mají přitom kompenzovat propad v příjmech státu.

Půjčky s mírnějšími podmínkami dostanou někteří exportéři, na které potíže doléhají nejvíce. Lidé, kteří přišli o práci, budou moci podstoupit přeškolení.

Vláda letos vydá dodatečné dluhopisy v objemu 10,3 bilionu wonů, kterými bude navrhovanou pomoc financovat. Vládní dluh se pak zvýší na 41,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), zatímco dosud vláda plánovala 39,8 procenta výkonu ekonomiky. 

Soubor podpůrných opatření Soul oznámil krátce poté, co americká centrální banka (Fed) překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 procenta. Učinila tak mimořádně, před řádným zasedáním plánovaným na polovinu března. Něco takového učinila naposledy začátkem roku 2008, kdy začínala globální finanční krize.

Šéf jihokorejské centrální banky I Ču-jol ve středu uvedl, že krok Fedu bere jeho instituce v potaz a přihlédne k němu při dalším posuzování své měnové politiky. Zdůraznil ale, že měnová politika má své limity, a vládu požádal o cílenější opatření kvůli dopadu nákazy.
V Jižní Koreji už bylo novým typem koronaviru nakaženo přes pět tisíc lidí a na nemoc COVID-19, kterou virus způsobuje, už jich nejméně 32 zemřelo.

Recese v Japonsku?

Nižší zisk kvůli koronaviru čeká i přes 60 procent japonských firem. Ukázal to průzkum, na který se ve středu odvolává agentura Reuters a který se konal v polovině února. Potvrzují se tak obavy trhů, že by se třetí největší ekonomika světa mohla kvůli epidemii propadnout do recese. Guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda uvedl, že jeho instituce bedlivě sleduje vývoj a v případě nutnosti bude jednat.

Ukazatel podnikatelské nálady v únoru klesl na sedmileté minimum, informovala analytická společnost Teikoku Databank. V důsledku nákazy se odvolávají plánované akce, narušeny jsou dodavatelské řetězce a dopady již pociťují služby i výroba.

V zmíněném průzkumu odpovědělo 63,4 procenta firem, že šíření nákazy bude mít vliv na jejich schopnost vytvářet zisk. Zatímco zhruba polovina z nich už to pocítila, druhá polovina pokles zisku teprve čeká.

Japonská automobilka Toyota ve středu už také oznámila, že jí v únoru klesl odbyt aut v Číně o 70,2 procenta. Čína je největším automobilových trhem na světě. Čínský svaz osobních automobilů (CPCA) uvádí, že v Číně, která je epicentrem nákazy, klesl prodej osobních aut za prvních 23 únorových dní o 89 procent.

V posledním loňském čtvrtletí japonská ekonomika klesla a původně se očekávalo, že se v prvním letošním kvartálu zotaví. Vlivem nákazy se ale snížil export a spotřeba, protože ubylo čínských turistů, upozornil guvernér Kuroda.

„Pokud se epidemie protáhne, mohla by ovlivnit i výrobu,“ řekl. „Musíme mít na paměti, že dopady nákazy mohou být značné,“ dodal.

Japonsko je po Číně a Jižní Koreji v Asii třetí nejvíce zasaženou zemí. Koronavirem se tam infikovalo, pokud se neberou v úvahu případy na výletní lodi Diamond Princess, bezmála tři sta lidí. Šest jich zemřelo. Otázkou je, zda se budou konat podle plánu letní olympijské hry v Tokiu, které mají začít v červenci.

Koronavirus se od prosince šíří z Číny, v celém světě je už více než 90 tisíc nakažených, onemocnění podlehlo více než tři tisíce lidí. Zatímco v samotné Číně už počet nově nemocných klesá, například ve zmíněné Jižní Koreji a Japonsku roste. Prvních pět nakažených nemocí COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, má i Česká republika. Na nemoc zatím neexistuje spolehlivý lék, několik se jich ale už testuje.