Před patnácti lety vznikl YouTube. První video bylo o dlouhých chobotech

Horizont ČT24: Před patnácti lety lety vznikl Youtube (zdroj: ČT24)

Před 15 lety si tři bývalí zaměstnanci Paypalu zaregistrovali doménu YouTube.com. Stvořili fenomén, který prorůstá do kultury, politiky a třeba i zpravodajství. Dnes má přes dvě miliardy uživatelů, většina z nich je mladší 35 let. Samotných videí se za jeden den přehraje zhruba šest miliard, z toho polovina přes mobilní aplikaci.

První video nahrané na Youtube bylo rozmazané, neupravené, ale svým způsobem vtipné. „Tak jsme tady. Přímo u slonů. Co je na nich super je, že mají opravdu dlouhé choboty. Fakt super,“ hovoří na něm v hlavní roli jeden ze tří zakladatelů sítě – Jawed Karim. Během svého výletu do zoo neměl ani tušení, že právě stvořil miliardový byznys.

Už zhruba o rok později zbylí dva společníci Chad Hurley a Steve Chen oznamovali obchod století. „Dnes pro vás máme vzrušující novinu. Dnes nás koupil Google,“ oznámili světu jak jinak než ve videu na YouTube.

Tato akvizice majitele katapultovala mezi dolarové miliardáře a pomohla webu stát se po vyhledávači Google druhou nejnavštěvovanější stránkou světa.

„Myslím, že YouTube udělal tím, čím je, až Google. V roce 2005 YouTube nebyl zdaleka jedinou službou na sdílení videí. Tehdy jsme si poprvé kupovali cenově dostupné digitální fotoaparáty, celá společnost se pomalu internetizovala a učili jsme se nahrávat obsah na web. Kdyby Google v roce 2006 nekoupil YouTube, dost možná bychom dneska nepoužívali YouTube, ale Google video,“ uvedl v Horizontu ČT24 redaktor Živě.cz Jakub Čížek.

„Abychom v tak obrovském množství mohli nahrávat a sledovat video, k tomu potřebujeme opravdu společnost typu Googlu, Microsoftu, Amazonu, Applu. Společností, které dokážou provozovat takovou službu, je relativně málo,“ dodal.

Příležitost zbohatnout

Youtube zcela změnil tvář světového zábavního průmyslu. A vytvořil několik obrovských hvězd. Zakladatelé totiž nejsou jediní, kteří na platformě zbohatli. Postupně vznikla úplně nová skupina celebrit – youtubeři.

Třeba osmiletý Ryan Kaji, s nímž jeho rodiče nahrávají videa od tří let. Má přes 40 miliard zhlédnutí a jeho loňský příjem se odhaduje na 26 milionů dolarů. V žebříčku za sebou nechal i možná největší internetovou hvězdu Švéda Felixe Kjellberga alias PewDiePie.

V Česku pak uspěl třeba Karel Kovář alias Kovy. V zahraničí se z Čechů nejvíce prosadilo duo Viralbrothers.

Daně a autorská práva

Někteří úspěšní tvůrci v poslední době přecházejí na čínskou konkurenci Tik Tok. YouTube totiž začal přísněji vymáhat pravidla používání a více dohlížet na obsah.

K omezení, které dopadlo i třeba na české tvůrce, síť přistoupila po letech kritiky, za to, že dává velký prostor třeba konspirátorům a tvůrcům lživých zpráv. Firma si hlavně v začátcích nedělala těžkou hlavu ani s autorskými právy – proto se nevyhnula několika soudním tahanicím. V poslední době se pak ještě stupňuje tlak na zdanění jejích služeb.