Stát by měl v březnu podepsat s firmou ČEZ smlouvy na nový jaderný blok v Dukovanech

Stát v únoru povede konzultace s uchazeči o stavbu nového jaderného bloku v Česku, řekl v to úterý generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. V březnu má následovat podepsání smluv mezi státem a ČEZem. A to jak rámcové, na výstavbu jaderné elektrárny, tak prováděcí na první etapu projektu, která by podle dřívějších informací měla skončit závěrem výběrového řízení a územním rozhodnutím.

Šéf ČEZu Beneš uvedl, že obě smlouvy jsou prakticky připraveny, ladí se už jen detaily. Dříve se hovořilo o tom, že by měly být podepsány do konce roku 2019. Podle ředitele byl podpis odložen kvůli přípravě celého procesu schválení projektu EU, takzvané notifikaci, a kvůli jednání se zájemci o dodavatelském modelu.

„Nechceme dělat finální rozhodnutí před konzultacemi se všemi uchazeči,“ řekl Beneš. Jednání s uchazeči podle něj mají skončit 19. února. Potvrdil, že zájemců je zhruba pět.

  • Nový blok jaderné elektrárny v Dukovanech se má začít stavět v roce 2029, dokončen bude v roce 2036. 
  • Plán počítá také s tím, že územní rozhodnutí pro stavbu bude vydáno v roce 2021 a dodavatel bloku bude vybrán do konce roku 2022.
  • Zdroj: ČTK

Šest zájemců

Investorský model stavby nových jaderných bloků v Česku schválila vláda na začátku loňského července. Investory nových jaderných zdrojů podle ní budou dceřiné firmy ČEZu. Za určitých podmínek bude však ČEZ moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové. Z jaderných zdrojů se loni vyrobila asi třetina elektřiny v ČR.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse.

Beneš v úterý potvrdil, že výběrové řízení na dodavatele stavby by mohlo být zahájeno už letos.