Vymýcení dvojí kvality potravin se zadrhlo. Zákaz praxe může připadnout až novému europarlamentu

Události ČT: Váznoucí opatření proti dvojí kvalitě potravin (zdroj: ČT24)

Schvalování unijní směrnice, která by zakázala dvojí kvalitu potravin, se komplikuje. Podle českých europoslanců se zákon nestihne definitivně prosadit do konce tohoto volebního období. Může za to hlavně bojkot ze strany některých západoevropských států.

Výrobky pod stejnou značkou a s vizuálně shodnými obaly, ale s různou kvalitou na západě a na východě – tedy dvojí kvalita potravin. Nekalou praktiku měla zakázat směrnice, kterou země ze středu a východu Evropy už v Bruselu několik let připravují. Avšak její schvalování se výrazně zkomplikovalo.

Může za to především tlak některých západoevropských států a hlavně rakouského předsednictví v druhé polovině loňského roku, které znemožnilo zařazení rozdílného složení pokrmů mezi nekalé obchodní praktiky v připravovaném nařízení.

Podle českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) je na vině lobby producentů potravin v daných zemích.

Nadějí je rumunské předsednictví

A výsledkem je, že směrnice se nakonec podle českých europoslanců už nestihne schválit do evropských voleb v květnu.

„Myslím si, že finální vyjednávání mezi pozicí Evropského parlamentu a pozicí členských států bude až na novém parlamentu,“ odhaduje europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Přesto existuje naděje. Rumunské předsednictví na počátku ledna dvojí kvalitu vrátilo zpátky do hry. Už v lednu přijal významný výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu svůj postoj k návrhu, v němž rozdílné složení pokrmů za nekalou obchodní praktiku jasně označil. Jenže času do evropských voleb nezbývá mnoho.

Výsledky testu složení potravin z října 2017:

Srovnání výrobků: testování dvojí kvality výrobků na společném trhu EU, říjen 2017
Zdroj: VŠCHT