Česko chce dál stavět jaderné bloky, řekl Babiš americkému ministrovi energetiky

Česko plánuje rozvíjet jadernou energetiku a nové bloky v Temelíně či Dukovanech. Premiér Andrej Babiš (ANO) o tom ve středu informoval amerického ministra energetiky Ricka Perryho. Zdůraznil také snahu o co nejtransparentnější postup. Ocenil zároveň, že americká firma Westinghouse má novou technologii menších bloků, do kterých lze investovat postupně jako do stavebnice. Westinghouse patří mezi šestici podniků, které se ucházejí o stavbu jaderného bloku v Česku.

Perry zmínil, že USA apelují na evropské partnery, aby podporovali diverzifikaci energetického sektoru, dodavatelů i tras dodávek. Americký průmysl je podle něho připraven pomoci českým partnerům prodloužit životnost Dukovan, které mají být odstaveny po roce 2030. 

„Jsme připraveni budovat nové reaktory,“ dodal americký ministr.  

Zdůraznil i nutnost obezřetnosti při diverzifikaci tras a dodavatelů. Cílem by podle něho mělo být, aby se žádná země nestala příliš závislá pouze na jednom dodavateli. A to zvláště tehdy, když ten svou pozici používá jako politickou zbraň, uvedl na tiskové konferenci se zmínkou na vztah Ruska k Ukrajině. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Ubezpečil jsem pana ministra, že všechny procesy budou co nejtransparentnější, že naše ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje analýzu dopadů jednotlivých investičních modelů na veřejné rozpočty a že vedeme debatu s vedením firmy ČEZ, kde náš stát vlastní 70 procent. Samozřejmě, při investicích do jádra musíme vnímat naší geopolitickou orientaci,“ uvedl Babiš.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Kromě firmy Westinghouse jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Horizont ČT24: Velká hra, americký ministr energetiky v Praze (zdroj: ČT24)

Firma Westinghouse má sice podporu z nejvyšších amerických míst, ale také vlastní problémy.

„Česká republika má zájem nejen na výborné technologii, což je nezbytná podmínka. Myslím, že všichni dodavatelé jsou z hlediska jaderné bezpečnosti prakticky rovnocenní. Ale má zájem i na určité finanční účasti dodavatele, nějakou finanční investiční podporu. V tomto směru má Westinghouse, který nedávno prošel bankrotem, bohužel značný handicap,“ řekl ČT energetický analytik Jiří Gavor. 

JE Temelín
Zdroj: ČT24

Babiš i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) v minulých týdnech uvedli, že česká vláda může rozhodnutí o případné stavbě nového tuzemského jaderného zdroje odložit. Možností je podle nich prodloužení životnosti dukovanské jaderné elektrárny. Premiér na konci října uvedl, že její současná životnost by se mohla prodloužit o deset let. Náklady by podle něj byly 20 miliard korun, nový jaderný blok by stál zhruba 200 miliard korun.

Kromě Babiše se Perry setkal také s prezidentem Milošem Zemanem. „Pan prezident potvrdil zájem ČR na prohlubování transatlantických vztahů v energetice,“ uvedl šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák.

Vedle Česka má Perry v programu cesty po Evropě také Polsko, Maďarsko a Ukrajinu. Americká administrativa se těmto zemím snaží nabídnout americké uhlí a alternativu k ruskému zemnímu plynu.

Perry nedávno uvedl, že Spojené státy by stále mohly uvalit sankce na společnosti, které se podílejí na stavbě plynovodu Nord Stream 2. Odpor proti tomuto plynovodu vyjádřil i v Praze na tiskové konferenci. Projekt má zdvojnásobit množství ruského zemního plynu dopravovaného přímo do Německa po dně Baltského moře, takže se vyhne území Ukrajiny. USA proti plynovodu ostře vystupují.