Sucho drtí zemědělce. S něčím jim pomůže stát, s něčím snad vědci

Události: Jak se zemědělci vyrovnávají se suchem (zdroj: ČT24)

Pátek byl poslední den, kdy mohli zemědělci požádat o kompenzace za loňské sucho. Podle odhadu ministerstva zemědělství jich tak učinilo až 15 tisíc. Stát jim chce za poškozenou úrodu rozdělit celkem dvě miliardy korun. Letošní škody však mohou být ještě vyšší.

Své o dopadu sucha na úrodu vědí například v ZD Nová ves u Chýnova v jižních Čechách. Pěstují zde hlavně pšenici, ječmen a řepku. Loni měli kvůli suchu asi milionovou ztrátu. Stát proto žádají o kompenzaci.

„Musíme přežít, ale nebudeme investovat do nových strojů, a to už jsme neinvestovali loni,“ přibližuje situaci předseda představenstva Josef Júza. Už teď se bojí, že letos dopadne úroda podobně.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Například na jižní Moravě už sklízejí. A už teď je jasné, že sucho sníží výnosy také letos. To potvrzuje rovněž agronom ZD Bulhary Jan Bajko, když si prohlíží zrno. „Mělo by být takové kulaté a je vlastně seschlé, úzké“. 

Tržby za ječmen z těchto polí se tak podle odhadu agronoma propadnou asi o třetinu. Jestli budou mít i za letošní úrodu zemědělci nárok na kompenzace, zatím ministerstvo neřeklo. 

Až co řeknou vědci

Metody, jak bojovat se suchem nebo škůdci, hledají i výzkumníci. Například na Fakultě agrobiologie České zemědělské univerzity. Pokusy provádějí asi na třiceti hektarech půdy. 

Výzkumník Pavel Cihlář ukazuje parcelu, kde byla pšenice zaseta v optimálním termínu – tedy kolem 20. září – a se suchem se popasovala ve slušné formě.

Vědci testují také 34 odrůd slunečnice, která patří mezi plodiny snášející sucho velmi dobře.