Vše zbořil jeden Trumpův tweet. Evropská unie vyrazí proti americkým clům, oznámila Merkelová

Evropská unie přijme protiopatření v reakci na americká cla na dovoz oceli a hliníku. Řekla to německá kancléřka Angela Merkelová, která zároveň vyjádřila politování nad náhlým odvoláním podpory amerického prezidenta Donalda Trumpa závěrečnému komuniké z víkendového summitu G7 v Kanadě.

„Odvolání takříkajíc prostřednictvím tweetu je samozřejmě… alarmující a trochu skličující,“ řekla německá kancléřka televizi ARD. Dodala, že podobně jako Kanada připravuje také EU protiopatření proti americkým clům. „Nenecháme se vyšachovat ze hry, přejdeme do protiútoku,“ uvedla.

Na kritiku Merkelové a připravované odvetné kroky Trump zareagoval tím, že evropské země na rozdíl od USA málo přispívají do rozpočtu Severoatlantické aliance. „Německo na NATO (pomalu) platí jedno procento HDP, zatímco my platíme čtyři procenta mnohem většího HDP. Myslí si snad někdo, že to dává smysl? Chráníme Evropu (což je dobré) za cenu velkých finančních ztrát, a pak nás nespravedlivě natírají kvůli obchodu. Změna je na dohled!“ napsal Trump v Singapuru, kam přijel na úterní summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Trump také zmínil schodek zahraničního obchodu Spojených států, který podle něj „není k Američanům spravedlivý“. „Proč bych měl jako prezident Spojených států dovolit zemím pokračovat ve vytváření masivních obchodních přebytků, jak to činily desetiletí, když za to naši farmáři, pracovníci a daňoví poplatníci musejí platit tak velkou a neférovou cenu?“ uvedl Trump.

G7 bez Spojených států

Trump oznámil své stažení podpory už tak velmi opatrně formulovaného závěrečného prohlášení ze summitu G7 v noci na pondělí prostřednictvím Twitteru. V příspěvcích se navíc nevybíravě vyjádřil na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua.

„Na základě Justinových falešných prohlášení na nové tiskové konferenci a faktu, že Kanada zatěžuje obrovskými cly americké dělníky a firmy, nařídil jsem americkému zástupci, aby nepodpořil oficiální prohlášení,“ napsal americký prezident na sociální síť.

„Je mi líto, ale nemůžeme dopustit, aby naši přátelé - nebo nepřátelé - nás v záležitostech obchodu nadále využívali,“ dodal americký prezident.

Summit G7 minus Spojené státy, shrnují komentátoři (zdroj: ČT24)

Spor navíc eskalovalo i vystoupení Trumpova poradce pro obchod, který v televizním vysílání řekl, že kanadský premiér je podle něj slabý a nečestný. „V pekle by mělo být zvláštní místo pro každého cizího lídra, který na diplomatické úrovni nejedná s prezidentem Trumpem čestně a hned, co se zvedne od jednacího stolu, se ho pokusí bodnout do zad. A to je přesně to, co Trudeau udělal na tiskové konferenci,“ prohlásil Trumpův poradce Peter Navarro.

Ukazuje se, že vstupujeme do nové situace. Západ dnes není to, co byl během studené války. Mění se i diplomatická mluva. Vztah Evropy a Spojených států se mění už od doby Baracka Obamy, v éře Trumpa je ale vše jinak.
Bořivoj Hnízdo
politolog z Metropolitní univerzity Praha

O bodnutí do Trumpvých zad v CNN hovořil také prezidentův ekonomických poradce Larry Kudlow. „Byla to zrada,“ řekl Kudlow s tím, že Trudeau svým komentářem, kterým mířil na domácí publikum, uškodil celé skupině G7. „Měl by to vzít zpět,“ dodal.

Trudeau: Bývali jsme přece spojenci

Kanadský premiér na tiskové konferenci prohlásil, že zavedení amerických cel považuje za urážku svých občanů. „Přímo jsem amerického prezidenta upozornil na to, že Kanaďani berou těžce, že USA přikročily k vysokým clům na náš průmyslu produkující ocel a hliník. Zejména berou těžce fakt, že to má být z bezpečnostních důvodů. To pro Kanaďany, kteří sami, jejich rodiče nebo rodinní příslušníci stáli po boku americkým vojákům v dalekých zemích a konfliktech od první světové války a dál, je jistou urážkou,“ uvedl Justin Trudeau.

Za premiérem stojí i velké kanadské deníky. Proti Trumpově kritice se ohradily. „První část jednání protrucoval, pak dal své delegaci souhlas k podpisu vágního summitového komuniké, pak dostal záchvat vzteku a roztrhal to,“ napsal deník Toronto Star o Trumpově počínání na vrcholné schůzce. Podle listu to bylo od prezidenta nečestné a amatérské.

Sedm průmyslových mocností se po jednáních v závěrečném komuniké mimo jiné zavázalo, že budou bojovat s protekcionismem a zmodernizují Světovou obchodní organizaci (WTO), aby byla spravedlivější.

Klopotně dosažený kompromis nejdříve schválili všichni členové skupiny G7, kterou tvoří USA, Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Itálie, Francie a rovněž Evropská unie jako celek. Za uzavřenou dohodou si stojí také Evropská komise. „EU bude dál prosazovat mezinárodní systém založený na pravidlech uznávaných všemi stranami,“ podotkl mluvčí komise  Margaritis Schinas. 

Trump ale dohodu jen několik hodin poté popřel  a vinu svalil právě na kanadského premiéra. Právě Kanada zavádí od prvního července stejná cla na americké zboží, jako ta, která USA uvalily na to kanadské. Podobný krok teď zvažuje německá kancléřka a Evropská unie.

„Důvěru můžete rozbít pomocí 280 znaků na Twitteru v řádu vteřin,“ dodal německý ministr zahraničí Heiko Mass. Spory navíc doutnají i kvůli vztahu s Ruskem nebo tomu, že Trump shodil pod stůl jadernou dohodu s Íránem.