Prodej aut s alternativním pohonem v Evropě výrazně vzrostl

Počet registrací nových automobilů s alternativním pohonem v Evropské unii ve druhém čtvrtletí vzrostl o 38 procent na 204 502 vozů. Na celkovém prodeji aut měly tyto vozy podíl 5,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo evropské automobilové sdružení ACEA.

Čistě elektrické vozy měly na celkovém prodeji aut podíl 1,2 procenta a jejich prodej se zvýšil o 45,8 procenta. Registrace hybridních vozů vzrostly o 61,1 procenta, registrace vozů poháněných propanem nebo zemním plynem se zvýšily o 3,3 procenta.

  • Vysoký byl růst na všech pěti velkých automobilových trzích EU. 
  • V Německu se prodej vozů s alternativním pohonem zvýšil o 91,9 procenta a ve Španělsku o 80,7 procenta. Ve Francii vzrostl o 28,6 procenta, v Británii o 24,4 procenta a v Itálii o 18,1 procenta. 
  • Ve většině těchto zemí prodej táhnou hlavně elektrické a hybridní elektrické vozy. V Itálii výrazně oživuje poptávka po vozech na zkapalněný ropný plyn (LPG).

V České republice se podle údajů ACEA prodej vozů s alternativním pohonem zvýšil o 45,3 procenta na 1820. Prodej hybridních elektrických vozů se více než zdvojnásobil na 723 a prodej elektrických dobíjecích vozů vzrostl o 45,2 procenta na 61.

Za celé pololetí prodej aut s alternativním pohonem v EU vzrostl o 37,8 procenta na 417 894 vozů. V České republice se zvýšil o 46 procent na 3572 vozů.

Jaguar se připravuje

Všechny nové osobní automobily Jaguar Land Rover (JLR) budou od roku 2020 dostupné i v elektrické nebo hybridní verzi. Největší britská automobilka, kterou vlastní indická společnost Tata Motors, už loni oznámila, že na rok 2020 připravuje výrobu ekologických variant poloviny nových osobních vozů. Nyní své plány zásadně rozšířila, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Británie letos v červenci oznámila, že od roku 2040 zakáže prodej nových automobilů s benzinovým a naftovým motorem. Poptávka po autech na elektrický pohon už se přitom poměrně rychle zvyšuje. Šéf společnosti Ralf Speth ale zdůraznil, že Británie si musí na příliv elektromobilů zejména připravit infrastrukturu a vybudovat síť nabíjecích stanic.

Jaguar XE
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters