Babiš pro ČT: Průměrný důchod může příští rok vzrůst o 400 korun. Překonal by tak 12 tisíc korun

Události ČT: Průměrný důchod by mohl příští rok vzrůst o 400 korun (zdroj: ČT24)

Důchodci by si mohli v roce 2018 v průměru polepšit o 400 korun. Exkluzivně pro Českou televizi to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO) s odkazem na předběžné propočty resortu. Zvýšení penzí podporují koaliční i opoziční strany. Rozpočet by zmíněné navýšení vyšlo příští rok na víc než 14 miliard. Ještě rychlejší růst penzí by chtěla do budoucna prosadit ČSSD změnou zákona.

„Podle makroekonomických ukazatelů vychází valorizace na 3,4 procenta, to je téměř 400 korun. Podle toho vzorce může být částka reálná,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Lidé s nadprůměrnými důchody dostanou víc, ti s nižšími méně. Každopádně půjde o nejrychlejší zvyšování starobních důchodů od roku 2008. Podporují ho jak sociální demokraté, tak lidovci.

Medián a průměr starobních důchodů ke konci roku
Zdroj: ČSSZ

„Bezpochyby to je nejmenší možná částka a já bych byl rád, kdyby se našlo peněz víc a šlo se nad 400 korun,“ podotknul místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak chce diskusi, jestli pravidelnou valorizaci penzí nedoplnit o jednorázový příspěvek. Tuto metodu použili už v loňském roce, kdy senioři získali navíc dvanáct set korun.

Průměrný starobní důchodů na konci roku – muži a ženy
Zdroj: ČSSZ

Průměrný důchod příští rok překročí 12 tisíc měsíčně. S růstem souhlasí i opozice. „Myslíme si, že je dobře, když důchody rostou, a že mají růst zvlášť v okamžiku, kdy jsou pro to ekonomické podmínky,“ míní předseda ODS Petr Fiala.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš zase uvedl, že senioři představují kategorii zřejmě nejvíc ohroženou sociální chudobou. „Valorizace je na místě a to větší, než jen ukládá zákon,“ dodal.

Návrh změny vychází z poloviny místo třetiny růstu mezd. Bude i reforma?

Rychlejší růst penzí v příštích letech by chtěli i sociální demokraté. K zákonu o důchodovém věku přidali návrh nařizující zvyšování podle životních nákladů penzistů a zároveň o polovinu růstu reálných platů. V současnosti se do růstu penzí počítá třetina zvýšení reálných mezd a inflace.

Podle propočtů ministerstva práce a sociálních věcí by umožnil zvýšit důchody v průměru až o víc než pět set korun měsíčně. Klíčové by bylo, jak vysoké nakonec budou mzdy a životní náklady za letošní první pololetí. Rozpočet by výraznější přidání mohlo přijít až na dvacet miliard.

O návrhu umožňujícím v příštích letech rychlejší růst důchodů začnou poslanci rozhodovat během jara. Zatím se na změně neshodla ani celá vládní koalice. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se nedomnívá, že je vhodné, aby se zvyšování důchodů řešilo přílepkem.

O potřebě penzijní systém zreformovat mluví politici dlouhodobě. „Čeká nás důležitý úkol, abychom dokázali připravit důchodovou reformu, která přežije víc než jedno volební období. Měli bychom mít ambici vytvořit důchodový systém, který bude dlouhodobě udržitelný a samofinancovatelný,“ prohlásil lidovecký místopředseda Jan Bartošek.

Předseda ODS Fiala poukazuje na to, že současná vláda zrušila druhý důchodový pilíř. „Dobře, nesouhlasili s tím, byl to jejich politický program, chápu. Ale co nechápu, že tu nemáme žádný návrh řešení, jak se budou financovat důchody v budoucnosti,“ dodal.

Důchody se nyní zvyšují pravidelně k 1. lednu, a to o třetinu růstu reálných mezd a o růst životních nákladů, přičemž vláda v roce 2016 prosadila, že může nařídit vyšší přidání, pokud by si senioři a seniorky podle zákonných ukazatelů měli polepšit jen o pár desetikorun. Celkem kabinet může přidat až o 2,7 procenta. V roce 2017 rostla průměrná penze o 309 korun.