Prodej nových osobních aut v EU v únoru prudce zrychlil

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v únoru meziročně zvýšil zhruba o 14 procent na 1,06 milionu. Tempo jeho růstu tak prudce zrychlilo z lednových šesti procent, vyplývá z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Největší evropská automobilka Volkswagen zvýšila prodej v zemích EU o osm procent po lednovém nárůstu o 0,8 procenta. Její tržní podíl ale klesl na 23,9 procenta z 25,3 procenta před rokem. Volkswagen se potýká s rozsáhlým skandálem kolem manipulace testů emisí u naftových vozů.

Součástí Volkswagenu je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Té únorový odbyt v EU meziročně stoupl o více než 15 procent na 47 375 vozů. Její tržní podíl se tak nepatrně zvýšil na 4,5 procenta z 4,4 procenta před rokem.

Prodej aut
Zdroj: David Taneček/ČTK

Celkový prodej nových osobních automobilů v EU roste již 30 měsíců za sebou. Za první dva měsíce letošního roku se ve srovnání se stejným obdobím loni zvýšil o deset procent na 2,1 milionu vozů.

Údaje českého Svazu dovozců automobilů ze začátku února ukázaly, že prodej nových osobních aut v České republice v prvních dvou měsících letošního roku meziročně vzrostl o 15 procent na 36 799 vozů.

Vydáno pod