V Česku rapidně ubylo prasat, vepřové zdraží

Brno - Stavy prasat v České republice prudce klesají. Prasnic je nejméně od vzniku samostatného Československa v roce 1918, počty vepřů se letos meziročně snížily o třetinu. Předseda Agrární komory Jan Veleba v důsledku toho varuje, že ceny vepřového se prudce zvýší. Začátkem léta by mohly vzrůst až o 10 procent.

K 1. dubnu 2008 bylo v českých chovech 2,432 milionu prasat, tedy zhruba o 400 tisíc méně než loni. Český statistický úřad upozorňuje, že podobné stavy hlásili čeští chovatelé naposledy v roce 1949. Ke snižování počtu vepřů je nutí především zdražování krmiv. Za vykrmení kilogramu prasete zaplatí asi 35 korun, prodají ho ale za 25 Kč. Na prodeji jednoho vepře tak chovatelé tratí až tisíc korun. 

Klesající nabídka již začíná tlačit na cenu vepřového masa. „Za poslední tři měsíce se zvýšila o 15 procent, v nejbližší době by se mohla zvýšit o dalších pět procent. V obchodech se ceny zatím nezvyšují, pod tlakem obchodních řetězců to absorbují zpracovatelé,“ nastínil předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. Podobný názor má i Veleba, který upozorňuje, že se zpoždění spotřebitelských cen pomalu chýlí ke konci. Zdražení by se mohlo v obchodech projevit už začátkem léta, kdy by ceny mohly vyskočit až o 10 procent.