Do unijní bitvy o eidam a goudu se vložilo i Česko

Praha - Česko se připojilo k zemím, které chtějí zabránit Nizozemcům v získání ochranné známky pro dva nejznámější sýry, eidam a goudu. Podle dnešního tisku protestuje taky Německo, Rakousko, Slovensko a Itálie. Tvrdí, že eidam je natolik rozšířený sýr, že Nizozemsko nemá na ochrannou známku nárok. Proti holandské registraci sýrů se podepsaly Potravinářská komora, Českomoravský mlékárenský svaz a Madeta.

„Vzhledem k rozšířenosti výrobku goudy a zejména eidamu v Česku jsou na stole námitky i od českých mlékařů,“ uvedl pro Právo europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL). Také prohlásil, že šance na úspěch jsou velké.

Šéf Potravinářské komory Miroslav Toman prohlásil, že hájí možnost další výroby eidamu v ČR. Surovina i technologie výroby jsou prakticky stejné v Nizozemsku jako tady, zdůvodnil Toman v LN společný tah.

Březina považuje námitky českých mlékařů za opodstatněné, jelikož ve srovnání se sýry typu eidam vyráběnými v jiných zemích Evropské unie není ten holandský ničím mimořádný.

Iniciátor registrace, Nizozemský mlékárenský svaz (NZO), je jiného názoru. „Žádáme ochranu zeměpisného označení pro Holandský eidam, produkt, který je úzce spjatý s Holandskem,“ řekl zástupce NZO Aad Vernooij.

Unijní soud stejnou věc řešil už v roce 1986. Tehdy rozhodl, že eidam je druhové označení, které se používá obecně a nemůže si jej přivlastnit jen jedna země. Nizozemci proto chtějí, aby chráněným zeměpisným označením byly „Holandský Eidam“ (Edam Holland) a „Holandská Gouda“. Znamená to, že další výrobci budou moci dále říkat svým sýrům eidam či gouda.

Výhradami proti nizozemské žádosti se začne v září zabývat Evropská komise (EK), která ochranné známky přiděluje.