G7 se bojí sílícího jenu a vyzývá ke snižování úroků

Londýn - Prudké posilování jenu, kterého jsme v poslední době svědky, může podlomit světovou finanční stabilitu. Naopak pomoci při léčení problémů finančního trhu může snižování úrokových sazeb, ke kterému se nyní díky poklesu inflace otevírá větší prostor. K těmto závěrům došly nejvyspělejší země světa sdružené ve skupině G7.

G7 se obává především posilování jenu, který může již nyní nejhorší krizi za posledních 80 let ještě prohloubit. „Jsme přesvědčeni o tom, že současná volatilita jenu je přehnaná a je značně nepříznivá pro ekonomickou a finanční stabilitu,“ uvedly země G7 ve společném prohlášení, a tak podpořily spekulace o možné intervenci japonské centrální banky.

Jen si připsal vůči dolaru již 12 procent, což ohrožuje japonský export a tlačí druhou největší ekonomiku světa do recese.

Nový prostor pro snižování úrokových sazeb  

Naopak velmi pozitivně vidí sedmička nejbohatších zemí světa zmírňování růstu cen. „Míra inflace nyní klesá, a to znamená, že všechny měnové autority po celém světě budou mít více prostoru pro rozhodování o úrokových sazbách,“ řekl v rozhovoru pro televizní stanici BBC britský premiér Gordon Brown.

První vlaštovkou, která znovu sníží úrokové sazby, aby povzbudila ekonomiku, budou zřejmě Spojené státy. Trh očekává, že na svém středečním jednání sníží úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Objevují se ale i spekulace, že by zásah mohl být ještě razantnější a sazby by mohly klesnout až o 0,75 bodu. Ocitly by se tak na hodnotě 0,75 procenta.

Skupina nejvyspělejších zemí světa G7 sdružuje celkem sedm zemí. Patří mezi ně Spojené státy, Japonsko, Německo, Velká Británie, Francie, Itálie a Kanada.