Index ruských akcií za rok 2008 ztratil přes 72 procent

Moskva - Ruské akcie se letos staly jednou z největších obětí globální finanční krize. Index ruského trhu RTS se proti konci loňského roku snížil o 72,4 procenta na 631,89 bodu a zaznamenal svůj druhý nejhorší výkon od ruské krize z roku 1998.

Index RTS dnešní obchodování uzavřel růstem o jedno procento. Konečná hodnota indexu byla asi 80 bodů nad letošním minimem 549,06 bodu.

Ruské akcie těžce padají již od léta pod tlakem prudkého poklesu světových cen ropy, které letos ztratily přes 60 procent a z letošních maxim spadly o tři čtvrtiny. V létě se rovněž v obavách z vývoje ekonomiky urychlil odliv investorů ze země, zčásti také v reakci na ruskou invazi do Gruzie. Globální finanční krize, která v září začala eskalovat, pak dílo zkázy dokonala. Propady ruského trhu byly na podzim tak silné, že úřady musely zastavovat obchodování, někdy i na několik dní.

Výkon ruského trhu byl podle agentury Reuters proti indexu rozvojových trhů MSCI Emerging Markets horší o téměř 40 procent. Pro ruský trh to však nebyl úplně rekordní pokles; ten se odehrál v roce 1998, kdy RTS za kolapsu ruských veřejných financí a devalvace rublu spadl o 85 procent.