Kalousek: Protikrizová opatření ČSSD jsou mimořádně finančně náročná

Praha - Všichni ekonomové se nyní předhánějí v tom, jak léčit českou ekonomiku zasaženou krizí. Ministr financí Miroslav Kalousek však v této souvislosti varuje před dalšími výdaji ze státního rozpočtu. Naopak sociální demokraté nyní přicházejí se svými protikrizovými opatřeními, která vyžadují další prostředky ze státní pokladny. Kromě mimořádné dávky třináctého důchodu se jedná o prodloužení podpory v nezaměstnanosti, opětné zavedení nemocenské v prvních třech dnech a zpomalení deregulace nájemného. Ministr financí ovšem v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) podotkl, že protikrizový balíček ČSSD počítá i se zvýšením daní právnických osob, což podle něj jen těžko může vyléčit hospodářskou krizi. Sám by uvítal mimořádné opatření týkající se zrychlených odpisů firemních investic.

V návrhu se sociální demokraté zaměřili především na posílení těch sociálních skupin, které mohou být krizí negativně zasaženy. Dále jde zejména o stimulaci investic a stimulaci spotřeby domácností.

Hlavní opatření ČSSD

  • Prodloužení podpory nezaměstnanosti u lidí do 50 let ze stávajících pěti na šest měsíců a zvýšení podpory na 80 procent měsíčního čistého výdělku - opatření na dva roky
  • Zavedení nemocenského pojištění v prvních třech dnech nemoci ve výši 25 procent - trvalé opatření
  • Úprava stávajícího tempa deregulace nájemného s cílem snížit sociální dopady na nájemníky jejich rozložením do roku 2013


13. důchod jen letos, peníze budou z dividend ČEZu

Podle prvního místopředsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky je od vlády cynické, že v době ekonomické krize zkracuje podporu v nezaměstnanosti, proto sociální demokracie navrhuje návrat ke stavu z loňského roku, kdy byla podpora šest měsíců. Součástí návrhů sociálních demokratů je i zvýšení základní slevy na dani o 3 600 korun ročně - opět jako dočasné opatření na dva roky. „My předpokládáme, že bychom ten hlavní dopad krize mohli mít jako Česká republika za ty dva roky za sebou,“ vysvětlil Sobotka důvod, proč některá opatření jsou jen na dva roky. Rovněž lze podle Sobotky uvažovat o tom, že by stát mohl mít větší vliv při vyplácení dlužných mezd lidem, jejichž zaměstnavatelé se dostali do krize. Do protikrizového balíčku ČSSD patří i vyplacení 13. důchodu v letošním roce jako jednorázové dávky z dividend ČEZu.

Kalousek v OVM:

„Léčit hospodářskou krizi zvyšováním daní, to má asi stejný efekt, jako když budete léčit angínu ledovou sprchou.“

Kalousek k tomu připomněl, že opatření sociálních demokratů jsou mimořádně finančně náročná. „Je potřeba si uvědomit, že někdo nám na to musí půjčit a záleží na tom, za kolik nám půjčí,“ vysvětlil ministr financí v OVM s tím, že například dividenda ČEZu je určena na dopravní infrastrukturu. Kalousek by podle svých slov naopak uvítal mimořádné opatření týkající se zrychlených odpisů firemních investic, ale jen na rok 2009.

Ministr financí zároveň připomněl, že návrhy sociálních demokratů vycházejí z toho, že ČSSD nechce snížit daň z příjmu fyzických osob, spíše ji chce zvýšit. Sobotka se bránil s tím, že se nejedná o zvýšení, ale o ponechání sazby na úrovni, na které byla ještě 31. prosince loňského roku. To je však podle Kalouska zvýšení oproti letošnímu roku.