Čína chce letos „magický“ 8procentní růst

Peking - Čínský premiér Wen Ťia-pao zahájil svým projevem letošní zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců (VSLZ). Prohlásil v něm, že Čína hodlá naplnit letošní cíl dosáhnout osmiprocentního ekonomického růstu a i za cenu zvýšení rozpočtového deficitu. Upozornil sice, že Čínu čeká náročný rok, ale i přes prohlubující se globální krizi je podle něj takový růst reálný.

„Pokud budeme sledovat správnou politiku a účinně realizovat vhodná opatření, budeme schopni tohoto cíle dosáhnout,“ prohlásil čínský premiér o 8procentním růstu. Řada ekonomů však nevěří, že by Čína letos dosáhla vyššího růstu než 6 procent, což by bylo nejméně od roku 1990. Podle sinologa Zdeňka Hrdličky je růst ve výši 8 procent zvolený spíše symbolicky než na základě ekonomických možností. „Z hlediska čínské výslovnosti evokuje růst a zbohatnutí,“ upozorňuje.

Premiér Wen Ťia-pao však věří, že plány dodatečné stimulace ekonomiky mohou ke kýženému růstu vést. Čínská vláda letos v rámci plánu vydá 26 miliard dolarů (zhruba 565 miliard Kč) za komodity a zvýší si tak rezervy pšenice, ropy nebo kovů včetně oceli. Klíčové vládní úřady navrhly také zvýšit dotace zemědělcům o 20 procent, aby stouply příjmy lidí na venkově. Na čínské plány pozitivně zareagovaly finanční trhy, ráno posílily především energetické tituly.

Wen uvedl, že čínský rozpočtový deficit se v letošním roce zvýší na téměř tři procenta ročního výkonu ekonomiky z loňských 0,4 procenta. V rámci rozpočtu se mají zdvojnásobit investiční výdaje na věci jako dopravní infrastruktura nebo bydlení. Výdaje na zdravotní péči vzrostou o 38 procent a sociální výdaje stoupnou o 22 procent.

Už v listopadu přijala čínská vláda balík dodatečných stimulačních výdajů v sumě čtyř bilionů jüanů (téměř 13 bilionů Kč). Podle Stephena Greena z šanghajské Standard Chartered Bank se první projekty v rámci podzimního stimulačního plánu rozbíhají teprve teď, takže je možné, že na další plány bude nutné počkat do druhého čtvrtletí.


Letošní všelidové shromáždění se už podle Zdeňka Hrdličky neponese v duchu klasických komunistických sjezdů plných vzájemných pochval a skandovaného potlesku. „Došlo k jistému vývoji a tento kongres dnes již otevřeně debatuje o složitých problémech. Jeden z těch složitých a citlivých problémů je otázka urovnání vztahů s Tchaj-wanem (…) anebo řešení nezaměstnanosti,“ říká Hrdlička.

Čínský venkov
Zdroj: ČT24