Dotace z programu Panel míří i do nepanelových domů

Praha - Vláda na svém dnešním jednání schválila úpravu programu Panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Nově tak budou mít možnost získat státní podporu i nepanelové domy. Míra podpory v podobě dotací na úroky bude také nově odstupňována do tří skupin podle energetických úspor, které budou při opravě dosaženy. Změna je jedním z protikrizových opatření vlády. Smyslem je především podpora co nejrozsáhlejších oprav a zateplení. Úprava zahrnuje například opatření podporující obměnu třetiny výtahů v Česku, které je nutné do pěti let vyměnit, aby byly v souladu s předpisy Evropské unie. Letošní rozpočet programu Panel vláda v únoru zvýšila o 600 milionů korun na celkových 4,1 miliardy korun.

„Očekáváme, že (SFRB) pomůže k udržení zaměstnanosti vysoce kvalifikovaných stavebních prací v době poklesu stavebních zakázek,“ uvedl ministr pro místní rozvoj v demisi Cyril Svoboda. Dotace státu se v konečném důsledku podílí na krytí nákladů částkou v rozsahu 15 až 25 procent.

Rodinných domků se dotace netýkají 

Podpora z programu fondu bydlení se však nebude týkat rodinných, ale pouze bytových domů, jak již dříve uvedl ředitel SFRB Jan Wagner. Podpora zateplení a oprav bytových domů má totiž podle něj větší vliv na udržení cen nemovitostí.

SFRB doposud pomohl opravit asi čtvrt milionu bytů. Ambicí programu je během pěti let opravit dalších 600 tisíc bytů a tím i snížit emise oxidu uhličitého na úroveň produkce dvou hnědouhelných tepelných elektráren, uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán.


Dotaci na zateplování či výměnu kotle poskytuje nově v rámci programu Zelená úsporám také ministerstvo životního prostředí. Týkat by se mohla až 250 tisíc domácností. Letos by měl program nabídnout deset miliard korun, v příštích třech letech dalších 15 miliard korun. Peníze na letošní program si Česko opatřilo prodejem volných emisních povolenek Japonsku.

Bytový dům v Turnově před privatizací
Zdroj: ČT24