Stát nerozšíří příspěvěk na úroky z hypoték

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nemůže rozšířit program dotací úroků z hypotečních úvěrů na skupinu lidí do 40 let, ačkoliv to původně navrhovalo. Brání mu v tom novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou loni prosadil tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek. V současnosti mají na tyto dotace narok pouze lidé mladší 36 let. Program, při kterém mohou lidé žádat stát, aby jim přispíval na úroky plynoucí z hypotéky, měl podle představ MMR nově zahrnout i občany, kteří čerpali hypoteční úvěr v posledních čtyřech letech a zároveň jim není více než 40 let. Rozšíření programu lze však kvůli novele prosadit pouze formou návrhu zákona, MMR proto svůj návrh stáhlo zpět a vyčká na nový kabinet. Informaci přinesl deník E15.

Ministerstvo zatím investovalo 5 milionů korun

„Kvůli novele zákona o rozpočtových pravidlech to není možné, protože nelze rozšířit působnost žádného ministerského nařízení o dotacích pro fyzické osoby,“ uvedl šéf bytového odboru MMR Pavel Rakouš.

Stát úrokovou dotaci vyplácí ve chvíli, kdy průměrná úroková sazba z hypoték překročí pět procent. Letos MMR vyplácení po čtyřech letech obnovilo, podpora je jeden procentní bod. Měsíční splátku úvěru to sníží zhruba o 400 korun. „Je to velice efektivní nástroj, pěti miliony korun jsme do pololetí podpořili úvěry v objemu 700 milionů Kč,“ dodal Rakouš. Celkem letos očekává výplatu deseti až 12 milionů korun.

Hypoteční trh je v útlumu

MMR do července podpořilo 547 hypoték na pořízení staršího bydlení mladým do 36 let. Zhruba polovina těchto úvěrů se týká hypotečních smluv, které sice byly podepsány již v předešlých letech, ale klient splnil podmínky podpory až nyní. Druhá polovina představuje nové úvěry uzavřené v prvním pololetí tohoto roku.

Celý hypoteční trh je kvůli recesi v útlumu. Objem nově poskytnutých hypoték občanům v prvním pololetí klesl meziročně o třetinu na 39,7 miliardy korun. Počet nových hypoték se snížil o 30,4 procenta.

Vydáno pod