Disidenti mají dostat část z příjmů bývalých komunistů

Praha - Vládní koalice našla shodu při přípravě zákona, který má za úkol každý měsíc vzít část příjmů bývalým funkcionářům Komunistické strany Československa (KSČ) a také zaměstnancům komunistické Státní bezpečnosti (StB). Naopak vybrané peníze mají dostat lidé, kteří proti komunismu bojovali. Čeští politici se touto myšlenkou inspirovali v Polsku, kde podobná úprava již platí. O vládním návrhu informovaly dnešní Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. Opoziční komunisté se proti koaličnímu plánu bouří.

Peníze by podle předsedy poslanců TOP 09 Petra Gazdíka šly do fondu, odkud by je čerpali účastníci protikomunistického odboje. Kdo bude mít na peníze nárok, by měla posuzovat komise odborníků.

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík:

„Chceme, aby trýznitelé, kteří byli aktivními funkcionáři KSČ, členové Státní bezpečnosti a další, byli potrestáni za to, že činili příkoří druhým. Řešíme způsob, jak je finančně potrestat. Může to být třeba doživotní srážková daň.“

Pokud koalice zákon prosadí, je velmi pravděpodobné, že jej někdo napadne u Ústavního soudu. Musí být proto pečlivě připravený. Pracovní skupina koaličních poslanců má nyní najít řešení, jež bude právně nezpochybnitelné a technicky průchodné.

Komunisté jsou proti snížení důchodů někdejších funkcionářů KSČ

Opoziční komunisté se postavili proti plánu snížit důchody bývalým komunistům. Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika je myšlenka z „kategorie hloupých nápadů“: „Před ústavou jsou si všichni občané rovni bez ohledu na svoji minulost. Příště by se mohli rozhodnout, že sníží důchody holohlavým nebo vousatým.“

Podobný zákon byl v sousedním Polsku, jímž se čeští politici nechali inspirovat, za vlády Donalda Tuska napaden u Ústavního soudu. Na ten se obrátila skupina levicových poslanců, kterým připadalo „postižení“ zhruba 40 tisíc bývalých policistů a estébáků nespravedlivé. Polský soud však loni rozhodl, že zkrácení důchodů politických policistů režimu bylo oprávněné.