Madoff: Banky o podvodech musely vědět

New York - Některé velké americké banky se prý tiše podílely na podvodu století. V rozhovoru pro New York Times to řekl odsouzený finančník z Wall Streetu Bernard Madoff. Na konkrétní finanční dům ale neukázal. Právní zástupce jeho bývalých klientů Irving Picard podal už koncem loňského roku žalobu na JPMorgan a HSBC. V prvním rozhovoru od svého zatčení Madoff znovu přiznal svou vinu a nad svým počínáním vyjádřil lítost.

Podle Madoffa banky a fondy musely vidět nesrovnalosti mezi finančními dokumenty a skutečným stavem jeho konta. „Americké právo bere úmyslné přezírání věci, jako kdybyste o ní věděli. Nemůžete prostě zavřít oči a dělat, že se nic neděje,“ tvrdí John Coffee z Columbia Law School. „Přivádí mě to k zuřivosti. Pokud Madoffových praktikách věděli, měli o nich hned klienty informovat. Řadě lidem by to ušetřilo spoustu peněz,“ rozčiluje se George Nierenberg, oběť Madoffových podvodů.

Madoff svou rodinu od skandálu neuchránil, jeho syn se oběsil

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

John Coffee z Columbia Law School:

„Je velmi vypočítavý. Stojí sám uprostřed finančního pekla a snaží se vinu hodit i na ostatní. To není všechno. Podle mě by se měl taky zamyslet nad důvodem sebevraždy svého syna.“

Před dvěma lety byl Madoff odsouzen ke 150 letům vězení za zpronevěru 65 miliard dolarů. Finančník z Wall Streetu oklamal asi 16 tisíc lidí takzvaným Ponziho schématem, u nás známým jako „letadlo“. Nyní ale nechce proti nikomu svědčit. Nejspíše se tak snaží ochránit svou rodinu. Právní zástupce obětí Madoffových podvodů Irving Pikard však loni podal žalobu i na jeho syna Marka. Ten celou situaci neunesl a v prosinci se oběsil.

Pickard tvrdí, že s rozsáhlými podvody Madoffovi pomohly i velké banky. Vinu podle něj nese především JPMorgan, která byla údajně přímo v centru machinací. Picard po ní proto požaduje miliardu dolarů za ušlý zisk a odškodné přes pět miliard dolarů.

Vydáno pod