ČSÚ nevydal index k prodeji dřeva, prý kvůli ministerstvu

Praha – Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) hrozí stamilionové ztráty. Netuší totiž, kolik si má účtovat za dřevo vytěžené ve státních lesích soukromými firmami. LČR nemá základní údaj od Českého statistického úřadu, který každé čtvrtletí znovu nastaví konečnou cenu dřeva, proto lesy fakturují cenu za letošní druhé čtvrtletí neúplnou. Česká televize zjistila, že statistici tento klíčový údaj nevydali po dohodě s ministerstvem zemědělství a s významnými hráči na trhu.

Až do jara všichni věděli, jak se cena za dřevo počítá. Do každé smlouvy se soukromou firmou vedení LČR zakotvilo pravidlo, že se cena odvíjí od indexu spočítaného Českým statistickým úřadem. „Podle námi prověřovaných informací se v historii ještě nestalo, že by ČSÚ index cen nezveřejnil,“ tvrdí mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Lesy, které ročně prodávají dřevo za 10 miliard korun, účtují v současnosti firmám ceny bez indexu. Ztráty dokládá příklad, kdy cena za metr krychlový dřeva prodávaného na trhu činí přibližně 2 300 korun. Poslední zveřejněný index osmi procent by ji zvedl na 2 484 korun. Za poslední půlrok navíc letí cena stále vzhůru.

„Je s podivem, že ČSÚ tento nárůst neregistruje,“ soudí předseda Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. Lesy mohou odhadem přijít o desítky milionů korun. „Smluvní partnery LČR zároveň informovaly o tom, že cena není konečná a bude se měnit podle toho, jaký index nakonec ČSÚ vyhlásí,“ řekl pro ČT Boublík.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Věc má ale háček, statistický úřad totiž nic takového v plánu nemá a údaj hodlá vydat až na další období. Úředníci tvrdí, že museli změnit metodiku výpočtů, a je podle nich problém Lesů ČR, že na něj spoléhají. „Jestliže si LČR zakomponovaly tento ukazatel do svých smluv, dělají tak na své vlastní riziko,“ prohlásila prezidentka ČSÚ Iva Ritschelová.

Ministerstvo zemědělství svolalo od začátku roku se státními lesy, statistickým úřadem a některými soukromými firmami dvě jednání. Právě na nich podle ministerstva odborníci doporučili, aby klíčový údaj nevyšel. „Jako zakladatel Lesů ČR má samozřejmě ministerstvo zájem na dobrých ekonomických výsledcích podniku, proto nijak nebrání zveřejnění indexu,“ reaguje mluvčí resortu Tereza Magdalena Dvořáčková.

Podle Zdeňka Valného se prokazuje podezření o manipulaci s daty zveřejňovanými českým statistickým úřadem k cenám surového dříví v České republice. Protože podle LČR má nevydání indexu poměrně velký dopad na chod společnosti, bude situaci řešit na mimořádné schůzi dozorčí rada podniku. Zasednout by měla v červnu.