Terminály Sazky jsou opět v provozu

Praha – Až 99 procent smluv s obchodními partnery Sazky obnoví insolvenční správce loterijní společnosti Josef Cupka, jak potvrdil Lidovým novinám. Provozovatelé terminálů, kteří je Sazce odpojili a požadovali vrácení kaucí, je znovu uvedou do provozu. Smlouvy budou platit v původním znění – přes terminály tak bude možné sázet i nakupovat lístky na kulturní a sportovní akce.

Cupka musel analyzovat téměř tři tisíce smluv, téměř všechny byly obnoveny. Podle něj smlouvy se všemi operátory či provozovateli terminálů budou platit v původním znění, tak jak byly uzavřeny. Provozovatelé, kteří své terminály Sazce odpojili a dožadovali se vrácení kaucí, je znovu uvedou do provozu.

Ode dneška tak funguje zhruba 1 400 dočasně odpojených terminálů ze všech 6 500, které Sazka má. „K dnešnímu dni jsou obnoveny smlouvy s většinou obchodních partnerů. Jedná se o trafiky, pošty, benzínky a další provozovatele. Kromě dobíjení kupónů mobilních telefonů je prakticky v provozu veškerá činnost, kterou Sazka provozovala v minulosti,“ přiblížila mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Terminály Sazky (zdroj: ČT24)

Dobít mobil bude zřejmě možné do konce týdne

Co se týče dobíjení kreditů do mobilních telefonů, je reálné, že v případě mobilních operátorů to bude možné již koncem týdne. „Na obnově smluv s operátory momentálně pracujeme,“ uvedla Tichá. Dnešním Hospodářským novinám sdělila, že jeden z operátorů by mohl být zapnutý do konce týdne.

V rámci úsporných opatření se správce rozhodl ukončit provoz videoterminálů Starport. Od finančních analytiků zjistil, že jsou ztrátové. Terminály měly být vypnuty o půlnoci na dnešek, kompletně by měly být odpojeny do 24 hodin poté. „Jde o téměř 1 690 kusů terminálů, které byly dlouhodobě poslední čtyři roky ve ztrátě, a to každoročně přibližně okolo 100 milionů korun a od roku 2004, kdy Sazka začala tento systém provozovat, tak projekt vygeneroval ztrátu přes 420 milionů korun,“ dodala Tichá.

Se záměrem Cupky nesouhlasí bývalý generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Za přerušení provozu videoterminálů prý hrozí Česku mezinárodní arbitráž kvůli zmařené investici ze strany dodavatele systému, společnosti CVT Technology. Podle Hušáka videoterminály nejsou prodělečné, jde totiž o dlouhodobou investici.

„Dodavatel se obrátil na Hušáka, aby zabránil tomuto likvidačnímu kroku. Je třeba zdůraznit, že ČR hrozí mezinárodní arbitráž v řádu miliard korun kvůli zmařené investici dodavatele,“ vysvětlil Hušákův mluvčí Tuna. Bývalý šéf Sazky rovněž upozornil na to, že vypnutím videoterminálů by Sazka mohla uvolnit místo na trhu pro konkurenční společnost Synot.