Propad ve stavebnictví se zrychluje, průmysl zpomalil růst

Praha - Tuzemská výroba ve stavebnictví se v červenci meziročně propadla o 11,1 procenta a prohloubila tak pokles z červnových 4,8 procenta. Pád stavební výroby nezmírnily ani sezonní práce. Průmyslová výroba v Česku v červenci zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta po červnovém zvýšení o 7,9 procenta. K meziročnímu růstu průmyslové produkce v červenci nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Dnes to uvedl Český statistický úřad.

Červencová stavební produkce se snížila oproti loňsku o 11,1 procenta. Ani sezonní práce pád stavební výroby nezmírnily, komentoval statistická data prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš. „Pokud vláda nezahájí prorůstovou politiku a nezačne investovat do realizace velkých projektů, zejména v oblasti dopravní infrastruktury, zlepšení situace ve stavebnictví se jen tak nedočkáme,“ dodal.

Počet nových bytů klesl

Stavební firmy zahájily v červenci stavbu 2 290 bytů, což je o meziročně o 6,2 procenta méně. Důvodem nízkého počtu je snížení stavby bytů v nebytových budovách. Zahájených bytů v rodinných domech přibylo o pět procent a počet zahájených bytů v bytových domech se zvýšil o 30,8 procenta. Tento nárůst ovšem způsobila velmi nízká srovnávací základna minulého roku, kdy počet zahájených bytů v bytových domech meziročně klesl o téměř 90 procent, upozornil statistický úřad.

Úřady vydaly v červenci meziročně o 5,5 procenta více stavebních povolení, jejich orientační hodnota ale klesla o 25,1 procenta na 28,6 miliardy korun. „Hodnotu stavebních povolení táhl dolů zejména pokles hodnoty vydaných povolení na výstavbu dopravní infrastruktury a nových nebytových budov,“ upřesnili statistici.

Průměrný počet pracovníků v podnicích s 50 a více zaměstnanci se ve stavebnictví v sedmém měsíci meziročně snížil o sedm procent. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců klesla o 0,5 procenta na 30 392 korun. 

Průmyslová výroba v ČR v červenci zpomalila růst na 4,4 procenta

Dnes zveřejněná data ukazují, že průmysl v červenci rostl meziročně jen o 4,4 procenta. Předešlý měsíc přitom růst činil ještě 7,4 procenta. „Je to další potvrzení toho, že průmysl ztrácí dech. Tak prudké zpomalení trh nečekal, když sázel na růst kolem 5,0 procenta. Výsledek můžeme považovat za zklamání,“ uvedla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Ministerstvo průmyslu a obchodu varovalo před možným dalším zpomalením růstu průmyslu. „Navzdory nepříznivým předstihovým ukazatelům navázala v červenci průmyslová produkce na růstovou dynamiku prvního pololetí. Snižující se dynamika růstu nových zakázek však dává tušit, že příští měsíce mohou přinést výrazné ochlazení dosavadního vývoje,“ sdělil ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva Jaroslav Vomastek.

K růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba automobilů

Stěžejní bude vývoj situace v rozhodujícím automobilovém průmyslu, který zatím dosahuje rekordních výsledků. Výroba automobilů vzrostla o 38,4 procenta. „Potvrzuje se, že český průmyslový sektor je tažen výlučně zahraniční poptávkou. A bohužel růstové výhlídky eurozóny se snižují, což bude mít dopad i na českou průmyslovou výrobu,“ uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Česká republika má ekonomiku s jednostranně vychýlenou strukturou. Jakmile se globálně rozjede automobilový průmysl, česká ekonomika nabírá dech, a obráceně. To je po posledních zprávách ze světa velká hrozba, varuje Markéta Šichtařová.

Analytik společnosti Akcenta CZ Miroslav Novák upozornil, že meziroční pokles dynamiky průmyslové výroby lze pozorovat zhruba od března. V dalších měsících očekává postupný útlum v zahraniční poptávce a stagnaci tempa růstu českého průmyslu. „Předstihové ukazatele indikují zpomalení německé ekonomiky, což se s časovým zpožděním promítne i do českého hospodářství. Domácí poptávka není schopna výpadek ze zahraničí nahradit,“ dodal. Nejvyšší propad zaznamenalo zpracování dřeva, výroba dřevěných a korkových výrobků, které meziročně kleslo o 16 procent.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v letošním červenci meziročně zvýšil o 3,2 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o dvě procentana 25 355 korun. Průmyslová produkce podle údajů zveřejněných Eurostatem v červnu 2011 v zemích Evropské unie meziročně vzrostla o 1,7 procenta.